Anasayfa » Dualar » Ezanın ve Ezan Duasının Fazileti

Ezanın ve Ezan Duasının Fazileti

Ezan dini bir tebliğ, namaza bir davettir. Ezan okunduğu sırada ezanı tekrar etmek ve ezan bittikten sonra dua etmek kıyamet gününde Peygamber Efendimiz’in (Sav) şefaatine nail olabilmenin vesilesidir. Çünkü hadis-i şerifte ezanın ve ezan duasının fazileti ile ilgili şöyle buyrulmaktadır;

“Ezanı işittiğiniz zaman, onun dediğini tekrarlayın. Sonra bana salat getirin. Çünkü gerçekten kim bana bir defa salât (salavat) getirirse, Allah onu on rahmet ile anar. Sonra da benim için Allah’tan vesile isteyin. Çünkü vesile Cennet’te bir makamdır ki, ancak Allah’ın kullarından bir kula layık görülmüştür, umarım ki o kul ben olayım. Artık kim benim için Allah’tan vesile isterse, şefaatim ona helal olur.” (Müslim)

Aynı şekilde başka bir hadiste ezan ile farz namazlar için getirilen kamet arasındaki duaların çok makbul olduğu bizzat Peygamber Efendimiz (Sav) tarafından buyrulur.

“Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz” (Tirmizi)

Ezan bittikten sonra dua ile birlikte salavat getirmekte çok sevaptır. Yukarıda yazdığımız ilk hadiste bunu görebilirsiniz.

Kısaca, ezan işitildiği zaman ezanı dinlemek, ezanı içinden tekrar ederek ona icabet etmek, ezan bitince de Peygamberimiz’e (Sav) salavat getirmek ve ezan duasını okumak sünnettir, çok sevaptır.

ezanın ve ezan duasının  fazileti

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) öğrettiği Ezan duası , duanın okunuşunu ve anlamını aşağıdan ezberleyebilirsiniz.

Okunuşu

Allahumme Rebbe hazihi’d-da’veti’t-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü’l-mîâd.

Meali

Allah’ım! Ey bu tam davetin ve kılınacak namazın Rabb’i, Muhammed’e (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) vesileyi, fazileti ve yüksek dereceyi ver, O’nu kendisine vaadettiğin Makam-ı Mahmud’a ulaştır.

Ezan duası sonunda geçen “Makam-ı Mahmud” de çok önemlidir; O makamda olanı herkes över ve yüceltir. Makam-ı mahmud, şefaat makamıdır ki, Resulullah Efendimiz’e (Sav) ihsan olunmuştur.

Ezanı tekrar etmek

Ezan duası ile birlikte ezan okunurken ezanı tekrar etmekte de büyük bir müjde vardır.

Ömer bin Hattâb (ra) dedi ki: Resulullah Efendimiz (Sav) şöyle buyurdu:

“Müezzin ‘Allahü Ekber, Allahü Ekber’ dediğinde siz de ‘Allahü Ekber, Allahü Ekber’ dersiniz. Müezzin ‘Eşhedü en-lâ ilâhe illâllah’ dediğinde siz de ‘Eşhedü en-lâ ilâhe illâllah’ dersiniz. Müezzin ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah’ dediğinde siz de ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlallah’ dersiniz. Müezzin ‘Hayye ale’s-salâh’ dediğinde siz ‘Lâ Havle ve-lâ kuvvete illâ billâh’ dersiniz. Müezzin ‘Hayye ale’l-felâh’ dediğinde siz yine ‘Lâ Havle ve-lâ kuvvete illâ billâh’ dersiniz. Sonra müezzin ‘Lâ ilâhe illâllah’ dediğinde siz de ‘Lâ ilâhe illâllah’ dersiniz. Böyle diyen Cennete girer.”

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Erkekler fıtrat olarak sakal bırakabilirler. Müslüman erkekler için sakal bırakmanın…