Anasayfa » Genel » Fesüphanallah Ne Demektir?

Fesüphanallah Ne Demektir?

Fesuphanallah kelimesi anlamını bilinsede bilinmesede fazlasıyla kullanılan bir kelimedir. Özellikle sinirli durumlarda veya şaşırtıcı bir olay karşısında kullanılan bir kelimedir “Fesüphanallah”. Tam olarak Fesuphanallah ne demek, anlamı nedir ve ne zaman kullanılır.

REKLAM

Fesuphanallah kelimesi aslında “Sübhanallah” kelimesinden gelir ve anlamları aynı manaya çıkar. Fesuphanallah kelime anlamı Arapçadan gelir ve bir ünlem olarak kullanılır. Şaşma bildiren bir söz anlamına gelir.

Sübhanallah

Bu kelimenin kökü Sübhanallah’dır. Sübhanallah ise kısaca “Allah noksan sıfatlardan uzaktır” demektir. Dini bir terim olarak anlamı ise; Allah’ın yarattığı mahlukat ve eserler karşısında duyulan hayret ve şaşmayı ifade etmek için söylenmektedir. Fesuphanallah’ta bunu gibi hayret ve şaşmayı ifade eden bir söz olarak kullanılır.

Sübhanallah hakkında daha fazla bilgi için bakabilirsiniz: Sübhanallah

“Sübhanallah demek mizanın yarısıdır. Elhamdülillah ise onu doldurmuş olur. Allahuekber demek gök ile yeryüzü arasını doldurur oruç sabrın yarısı temizlikte imanın yarısıdır.” (Tirmizi)

Fesüphanallah

Fesübhanallah kelimesinin kullananların çoğu belkide türkçe anlamını bilmiyorlar, sadece dillere yerleşen sabır çekmek, sinirli zamanlarda, şaşkınlık zamanlarında kullanılan bir terim olmuştur.

Sübhanallah kelimesi hadsilerde geçmektedir, ve bunu demenin faziletleri vardır. Zaten bilindiği gibi namaz sonrasında yapılan tesbihatta 33 defa Sübhanallah denmektedir.

Fesüphanallah kelimesi ise hadislerde veya dini kaynaklarda geçmez. Kullanım amacı yazımızın başında da yazdığımız gibi genellikle insanların hayrete düştüğü, şaştığı durumlarda Sübhanallah yerine kullanılan bir sözdür. Zaten Fesuphanallah ne demek diye araştırdığınızda Sübhanallah kelimesinin anlamı ile aynı manaya çıktığını göreceksiniz. Bazı kişiler Sübhanallah kullanırken bazılarıda Fesuphanallah kelimesini kullanmaktadır.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
En'am suresi Kur'an'da 6. sırada olan ve 165. ayetten oluşan…