Anasayfa » Kuran'ı Kerim » İnşirah Suresi, Elem Neşrah

İnşirah Suresi, Elem Neşrah

İnşirah Suresi ‘nin ilk ayeti “Elem neşrah leke sadrek” okunduğu için elem neşrah veya şerh diye de biliniyor. Kuran-ı Kerimde 94. suredir ve 8 ayetten oluşur. İnşirah kelime anlamı  olarak “açılıp genişlemek, huzura kavuşmak” anlamlarına gelir.

REKLAM

İnşirah suresinde Yüce Allah’ın Hz. Peygamber’e (S.a.v.) manevi lütufları özetlenmekte ve her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğunu bildirilmektedir.

İnşirah suresinin okunuşu

1- Elem neşrah leke sadrek
2- Ve vada’na ‘anke vizreke
3- Elleziy enkada zahreke
4- Ve refa’na leke zikreke
5- Feinne me’al’usri yüsren
6- İnne me’al’usri yüsren
7- Feiza ferağte fensab
8- Ve ila rabbike ferğab

İnşirah suresinin maeli

1- (Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
2,3- Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı?
4- Senin şânını yükseltmedik mi?
5- Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
6- Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
7- Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
8- Ancak Rabbine yönel ve yalvar.

İnşirah suresi arapça

İnşirah suresi, elem neşrah leke

Özellikle inşirah suresinin 5. ve 6. ayetleri karşımıza çok çıkar. Biz müslümanlar için bir zorlukla karşılaştığımızda Kuran-ı Kerim ayetlerinin ne kadar yol gösterici olduğunu görebiliriz. Hayatta da her zorluğun arkasından bir refahlık bir kolaylık gelmektedir. Elem neşrah suresinde her zorluktan sonra kolaylığın iki kez tekrar edilmesi, müslümanları zorluklar ile başa çıkmaya teşvik etmektedir.

İnşirah suresi ayetleride mekkede indirildiği zaman; Hz. Muhammed (S.a.v.) ve arkadaşları müşriklerin işkencelere kadar varan baskılarından acı çekiyorlardı. Bu durum hem peygamberi hem de müminleri üzüyordu. Yüce Allah resulünü ve müminleri teselli edip gönüllerini rahatlatmak için bu ayetleri indirerek sıkıntılardan sonra ferahlığın ve başarının geleceğini müjdelemiştir.

Bir hadis – i şerife göre; Hz. Peygamber (S.a.v.)  “Müjdeler olsun! Size kolaylık geldi; artık bir güçlük iki kolaylığa asla galip gelemez!” buyurmuştu (Muvatta)

İnşirah suresi meali için diyanet işleri başkanlığının mushafından faydalanılmıştır. İnşirah suresinin sesli okunuşu için sayfamıza bakabilirsiniz.


REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Yemek duası olarak Peygamber Efendimiz'in (S.a.v.) yapmış olduğu pek çok…