Anasayfa » Genel » Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahuekber ne demek?

Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahuekber ne demek?

Namaz kılıyoruz ama namazdan sonra tesbihat yapıyor muyuz? Tesbihat yapıyorsak tesbih çekerken söylediğimiz Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahuekber ne demektir, ne anlama geliyor biliyor muyuz?

REKLAM

Tesbihat nedir:

Tesbihat namazlardan sonra yapılan Allah’a zikirdir.

“Namazı kıldıktan sonra; ayaktayken, otururken ve yan yatarken Allâh’ı anın.” (Nisa Suresi, 103)

 

Sübhanallah, Allahuekber ve Elhamdülillah ne amlama gelir:

Tesbihat yaparken 33’er defa tekrarladığımız “Sübhanallah”, “Elhamdülillah” ve “Allahuekber”  kelimelerinin anlamları nedir peki?

Sübhanallah, Allahuekber ve Elhamdülillah

 

Sübhanallah: Allah noksan sıfatlardan uzaktır. Cenabı Hakkı kusur ve noksanlıklardan tenzih etmek, buna karşılık kul olarak kendi kusur ve noksanlıklarımızı hem sözümüzle hem fiilimizle itiraf edip kabullenmek anlamına gelir. “Sübhanallah” diyerek, hak katında kendi kusurlarımızı görüp tövbe eder, Yüce Rabbimizi bütün noksanlardan tenzih ederiz.

 

Elhamdülillah: Hamd ve tüm övgüler Allah’adır. Allah’a bize layık gördüğü her türlü nimetler için şükrümüzü bildirmek, buna karşılık, kul olarak kendi fakrımızı, yoksulluğumuzu, muhtaçlığımızı hatırlayıp Allah’a karşı sonsuz minnettarlımızı dile getirmek anlamına gelir. “Elhamdulillah” diyerek, Cenabı Hakkın cemaline karşı dilimizle, kalbimizle ve bedenimizle şükranımızı arz ederiz, O’nu hamd ve sena ile överiz.

 

Allahuekber: Allah en büyüktür. Cenabı Hakkın hiçbir şeye muhtaç olmayan ve her şeyin her an muhtaç olduğu kudretine karşı sonsuz beğenimizi, hayranlığımızı ifade etmek anlamına gelir. “Allahuekber” diyerek, Rabbimizin eksiksiz kudretine karşılık kendi zayıflığımızı ve aczimizi görüp itiraf ederiz.


Namaz tesbihatının tam olarak nasıl yapıldığını öğrenmek için sayfamıza bakabilirsiniz: Tesbihat

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Cuma... Müslümanların bayramı. Sevapların da günahların da iki kat yazıldığı…