Anasayfa » Genel » Hz. İsa’nın Kısaca Hayatı

Hz. İsa’nın Kısaca Hayatı

Hz. İsa (as) Kuran-ı Kerimde adı geçen peygamberlerdendir. (bakınız: Kuranda adı geçen peygamberler) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v.)’den önce gelen peygamber Hz. İsa aleyhisselamdır. Hz. İsa’nın kısaca hayatı yazımızda özetlenmiştir.

Hz. İsa (as); Beytlehem köyünde (Kudüs’ün güneyinde bir köy) doğmuştur. Doğum zamanı ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ama hıristiyanlar 24-25 aralıkta doğduğuna inanır ve o tarihlerde Noel kutlarlar. Ama Hz. İsa’nın doğuşu ile miladi takvim başlamaktadır, yani Hz. İsa’nın doğumu milattan öncesini ve milattan sonrasını ayıran çizgidir.

Hz. İsa’nın doğumu ve Kur’an

Hz. Meryem tarafından, Allah’ın kudret ve inayeti ile babasız bir şekilde dünyaya gelmiştir. Kuran-ı Kerim’e göre Hz. Meryem’in Hz. İsa’ya hamile kalması Meryem suresinde anlatılmıştır;

16,17. ayet; (Ey Muhammed!) Kitapta (Kur’an’da) Meryem’i de an. Hani ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmiş ve (kendini onlardan uzak tutmak için) onlarla arasında bir perde germişti. Biz, ona Cebrail’i göndermiştik de ona tam bir insan şeklinde görünmüştü.
18. ayet; Meryem, “Senden, Rahmân’a sığınırım. Eğer Allah’tan çekinen biri isen (bana kötülük etme)” dedi.
19. ayet; Cebrail, “Ben ancak Rabbinin elçisiyim. Sana tertemiz bir çocuk bağışlamak için gönderildim” dedi.
20. ayet; Meryem, “Bana hiçbir insan dokunmadığı ve iffetsiz bir kadın olmadığım halde, benim nasıl çocuğum olabilir?” dedi.
21. ayet; Cebrail, “Evet, öyle. Rabbin diyor ki: O benim için çok kolaydır. Onu insanlara bir mucize, katımızdan bir rahmet kılmak için böyle takdir ettik. Bu zaten (ezelde) hükme bağlanmış bir iştir” dedi.
22. ayet; Böylece Meryem çocuğa gebe kaldı ve onunla uzak bir yere çekildi.

Hz. İsa otuz yaşına kadar marangozluk mesleğiyle uğraşmıştır ve 30 yaşında peygamberlik gelmiştir. Kendisine kitap olarak 4 büyük kitaptan biri olan İncil gönderilmiştir.

Hz. İsa peygamber olarak gönderildiği toplum Yahudilerden oluşan bir toplumdu. Hz. İsa’nın peygamberliğini inkar ettiler. Bu topluluk, putlara ve heykellere taparak tuhaf inançlar yaşıyorlardı.

Hz. İsa Yahudileri doğru yola çağırdı, onlara büyük mucizeler gösterdi ama ona iman eden çok az insan oldu, onlara da “havari” dendi. Rivayete göre 12 havari bulunmaktaydı. Hz. İsa (as), bir süre annesiyle Ürdün’e bağlı Nasıra köyünde yaşadı. Hz. İsa’nın kısaca hayatı Bundan dolayıdır ki o zamanlar Hz. İsa Nasıralı peygamber olarak biliniyordu.

“… Meryemoğlu İsa’ya ise açık deliller verdik ve onu Ruhu’l-Kudüs (Cebrail) ile destekledik…” (Bakara suresi, 253. ayet)

Hz. İsa’nın ölümü

Hz. İsa'nın kısaca hayatı

Hz. İsa, Yahudiler tarafından öldürülmek istenmiştir. Yahudiler, Hz. İsa’nın kaldığı eve girince Cenab-ı Hak, Yehuda’yı (Hristiyan görüşüne göre otuz gümüş dinara İsa’yı ele veren havarilerden biri) İsa şeklinde temessül ettirdi ve onun yerine Yehuda’yı öldürdüler. Kısaca Hz. İsa’nın yerine Yehuda, başı­na dikenden bir taç giydirilerek çarmıha gerilmiştir.

“Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır. ” (Al-İmran suresi, 54. ayet)

Allah celle celalühü, Hz. İsa’yı yahudilerden muhafaza etmiştir ve Hz. İsa aleyhisselamı kendi katına yani semaya çıkarmıştır. Hz. İsa’nın kısaca hayatı nda en önemli bölümler; babasız olarak doğumu ve bu şekilde ölümü olmuştur.


REKLAM

Bir yorum

  1. DİNİ KONULARA BİRAZ DAHA AĞIRLIK VERİRSENİZ ÇOK ÇOK MÜKEMMEL OLACAK . YİNEDE TEŞEKKÜRLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Teheccüd namazı diğer bir adıyla gece namazı, yatsı namazından sonra,…