Anasayfa » Namaz » Teheccüd Namazının Fazileti

Teheccüd Namazının Fazileti

Teheccüd namazı diğer bir adıyla gece namazı, yatsı namazından sonra, bir müddet uyuduktan sonra veya uyumadan kılınan nafile namaza denir. İmsak vaktine kadar teheccüd namazı kılınabilir. Teheccüd namazının fazileti çoktur ve Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) terk etmediği bir namazdır.

REKLAM

İsra suresi 79. ayetin tefsirinde teheccüd namazının Hz. Peygamber (s.a.v.) için farz veya fazilet olduğu, ümmeti için ise nafile olduğu belirtilmiştir.

“Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud’a ulaştırsın.” (İsra Suresi, 79. ayet)

Teheccüd namazının fazileti Kur’an-ı Kerim ayetlerinde de zikredilmiştir ve teheccüd namazı kılanlar övülmüştür.

“Onlar, korkarak ve ümid ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar. Kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de Allah için harcarlar. ” (Secde Suresi, 16. ayet)

Teheccüd namazı ne zaman kılınır

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi teheccüd namazı vakti, yatsı namazından sonra bir müddet uyuduktan sonra veya uyumadan kılınabilir ama makbul olanı geceleyin bir miktar uyuduktan sonra kalkıp kılınmasıdır. Ancak gece kalkmak zor olabiliyorsa, yorgunluk sebebiyle gece kalkamayacağından korkan kimsenin uyumadan önce kılması da mümkündür. Yani bu durumda olanlar yatsı namazını kıldıktan sonra yatmadan da teheccüt namazını da kılabilirler.

Teheccüd namazının en faziletli vakti Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle belirtmiştir;

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir.” (Müslim)

Teheccüd namazı nasıl kılınır

– Teheccüd namazı iki rekat, dört rekat veya sekiz rekat olarak kılınabilir. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. 

– Niyet şöyle edilir; “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya”

-İki rekat olarak kılınacaksa normal bir iki rekatlık sünnet namazı gibi kılınabilir. Sadece niyet farklıdır.

Bakınız: Sabah namazı sünneti nasıl kılınır

Teheccüd namazının faziletleri

teheccüd namazı fazileti, faziletleri

Teheccüd namazının fazileti çoktur, gerek ayetlerle, gerekse hadislerle gece namazının faziletlerinden bahsedilmiştir.

“Geceleyin kalkıp namaz kılan, hanımını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah rahmet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah rahmet etsin.” (Ebû Davud)

“Kim geceleyin uyanır ve karısını da uyandırarak beraberce iki rekat namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkek ve kadınlardan yazılırlar.” (Ebû Davud)

“Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan salihlerin adetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefarettir, bedenden hastalığı kovucudur.” (Tirmizi)

“Gece namazını terketme. Çünkü Resulullah (s.a.v.) onu terketmezdi. Hasta ve yorgun olduğun zaman oturarak kılardı.” (Ebû Davud)


REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Zilzal suresi Kuran-ı Kerim'in 99. suresidir ve 8 ayetten oluşur.…