Anasayfa » Genel » Hz. Osman’ın (ra) Hayatı Kısaca

Hz. Osman’ın (ra) Hayatı Kısaca

Hz. Osman’ın hayatı ve kısa özetini yazımızda bulabilirsiniz. Hz. Osman (ra), 580 yılında Taif’te doğdu. Kureyş’in zengin Ümeyyeoğulları ailesindendi. Babasının adı Affan’dır. Hz. Osman (ra)  Peygamberimiz’den (Sav) 9 yıl sonra doğmuştur.

REKLAM

Hz. Osman (ra) asıl adıyla Osman bin Affan cennetle müjdelenen on sahabeden biridir.

Hz. Osman (ra), Dört Büyük Halife’den üçüncüsüdür. Hz. Ömer’den (ra) sonra halifelik görevini 644 yılında almış ve 12 yıl kadar sürdürmüştür. En uzun süre halifelik yapan Hz. Osman’dır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) damadı olmuştur. Hz. Muhammed’in (Sav) önce Rukiyye isimli kızıyla evlenmiştir. Daha sonra Rukiyye’nin vefat etmesiyle bir başka kızı olan Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir.

Peygamberin iki kez damadı olması, iki kızıyla evlenmiş olması hasebiyle Zi’n-Nureyn yani “iki nur sahibi” olarak da anılır.

Hz. Osman (ra), ilk müslüman olanların beşincisidir. Müslüman olduğu sırada 34 yaşlarındaymış.

Hz. Osman’ın hayatında en önemli noktalardan biri, halifelik döneminde İslam devletinin genişlemiş, Horasan, Hindistan, Mâverâünnehir, Kafkasya, Kıbrıs adası ve Kuzey Afrika’nın birçok yerleri onun zamanında feth edilmiş olmasıdır. Donanma kurmuş, ekonomik reformlar gerçekleştirmiştir. İlk islam parasını basmış, bütün masraflarını karşılayarak Kabe ve Mescidi Nebeviyi genişletmiştir.

Hz. Âişe:

“Ey Allah’ın Resûl’ü!” dedi, “Ebû Bekir ve Ömer için toparlanmadığınız halde, neden Osman gelince halinizi değiştirdiniz?”

Allah Resulü (s.a.v.) şöyle cevap verdi:

“Çünkü Osman çok hayâlı birisidir. Kendisinden meleklerin bile hayâ ettiği bir kimseden ben hayâ etmeyeyim mi?”

Kuran-ı Kerim’in çoğaltılması

Hz. Osman (ra), Hz. Ebubekir (ra) zamanında toplatılıp kitap haline getirilen Kur’an-ı Kerim Mushaflarını çoğaltıp önemli merkezlere göndermiştir. Hz. Osman’ın hayatı olarak önemli bir bölümde Kur’an-ı Kerim’i çoğaltmış olmasıdır.

Aynı zamanda vahiy katibiydi. Vahiy katibi; Kur’an ayetlerini yazan kişilere verilen isimdir.

Hz. Osman (ra) 656 yılında evinde Kur’an-ı Kerim okurken şehit edildi.


REKLAM

Bir yorum

  1. son gevur bükücü

    onu vuran gevura bir like bir tekme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Namaz kılmak için abdest almak gerekir. Abdest almak namazın farzlarındandır.…