Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.a.v.) vefatının ardından seçimle görev yapmış sahabeler 4 halife olarak geçer. Dört Büyük Halife ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler) de denmektedir. Peki bu 4 halife kimdir, isimleri nelerdir?
Dört Halife
Hz. Resullulah’tan (S.a.v.) sonra gelen 4 halife sırasıyla aşağıdaki şekilde ve sürelerle halifelik yapmışlardır.
1- Hz. Ebu Bekir: 2 yıl
2- Hz. Ömer: 10 yıl
3- Hz. Osman: 12 yıl
4- Hz. Ali: 5 yıl
– Hz. Muhammed’in (S.a.v.) 632’deki vefatı sonrası yapılan çeşitli istişareler ile Hz. Ebu Bekir halife olarak seçilmiştir.
– Hz. Ebubekir’in yaklaşık iki yıllık süren halifeliği hastalanıp vefat etmesiyle son bulmuştur. Son günlerinde yerine Halife olarak Hz. Ömer’i atamıştır.
– Hz. Ömer kendisinden sonra aralarından bir sonraki halifenin seçileceği bir şura kurulmasını talep etmiştir. Ömer’den sonra kimin halife olacağı tartışmaları sırasında ara bulucu Abdurrahman bin Avf’ın, başkalarının görüşlerini de alarak kendisini seçmesiyle Hz. Osman halife olmuştur.
– Hz. Osman’ın öldürülmesinden 5 gün sonra Hz. Ali, halife seçildi ve Medine halkı ona mescitte biat etti. Talha ve Zübeyr’in de biat etmesi halk tarafından çok iyi karşılandı. Çünkü Talha ve Zübeyr, Ali’nin haricinde halifeliğin en güçlü adaylarındandı. Diğer şehirlerden temsilciler de Medine’ye gelerek biatlarını yaptılar ve böylece Müslümanların çoğu Hz. Ali’nin halifeliğini kabul etmiş oldu.
4 Halife Dönemi
Hz. Muhammed’in (S.a.v.) vefatından sonra yaşanmış dönem Dört Halife Dönemi olarak adlandırılır. İslam dininin Arap yarımadasını aşarak yaygınlaştığı bir dönemdir. Dört halife dönemi kısaca, müslümanların huzur ve refah içinde yaşadığı ve yine bu dönemde bir çok zaferlerin kazanıldığı dönem olmuştur.
4 halife dönemi İslam Devleti’nin sınırları batıda Trablusgarp, doğuda Horasan ve kuzeyde Kafkasya’ya kadar genişletilmiştir. İslamiyet, Asya ve Afrika’da yayılmış ve benimsenmiştir. Sırasıyla halife olan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.a.v.) yolunu izlemiş, Kuran ahlakının hakim olduğu adil düzeni daha geniş bir coğrafyaya yayarak devam ettirmişlerdir. Bu döneme “Hulefa-i Raşidin Dönemi” de denir.
Hilafet ve Halifelik
Halife demek, Hz. Peygamber’den (Sav) sonra Müslümanları yöneten, idare eden kişidir. Hilafet demek ise, Hz. Peygamber’in (Sav) dünyayı yöneten, idare eden makamı demektir. Daha fazlası için bakabilirsiniz: Hilafet ve Halife Nedir
SELAMU ALEYKÜM.EVVELA ALLAH CELLA CELALÜ EN SEVGİLİ KULU VE ELÇİSI HZ MUHAMMED EL MUSTAFA EL EMİN S.A.V.S.İN TÜM ÜMMETİNİ DAHİLİ VE HARİCİ HAİN VE KAFİRLER TOPLULUĞUNDAN KORUMASINI VE TÜM ÜMMETİNİ ÖZÜ SÖZÜ BİR ÇİZGİDE YÜRÜMESİNİ NİYAZ EDERİM.LÜTFEN SAYIN SİTE YÖNETİCİSİ “MÜZAKERE” YANLIŞINI DÜZELTELİM.ALLAH BİZİ YANLIŞ YAZIP SÖYLEMEKTEN KORUSUN.ALLAH’Ü TEALA KALPLERDE SİNELERDE VE SAKLANMIŞ HERŞEYİ İŞİTİCİ VE BİLİCİDİR AMİN.