Anasayfa » Genel » Hz. Ebubekir’in (ra) Kısaca Hayatı

Hz. Ebubekir’in (ra) Kısaca Hayatı

Hz Ebubekir’in hayatı; Hz. Ebubekir (ra) 571 Yılında Mekke’de doğdu. Babası Kureyş’in Teym boyundan Ebu Kuhafe Osman, Annesi ise Sahrin kızı Ümmü’l Hayr Selma’dır.

Müslümanlıktan önceki ismi Abdül Kâbedir. Ebubekir Es Sıddîk (sadık, bağlı, doğrulayıcı) olarak anılır. Hz. Hatice’den sonra Peygamberimiz’e (Sav) ilk iman eden odur. Hz. Ebubekir (ra) Müslüman olan ilk erkektir.

Hz. Ebubekir’in (ra) Ümmi Rüman adlı eşinden dört çocuğu olmuştur. İsimleri Abdullah, Aişe, Esma ve Abdurrahman’dır.

Hz. Muhammed’in (Sav), Hz. Ebubekir’in kızı Hz. Aişe ile evlenmesinden dolayı Hz. Ebubekir Peygamberimiz’in (Sav)  kayınpederidir.

Sevr Mağarası

Hicrette Peygamberimiz (Sav)’e arkadaşlık etmiştir. Üç gün kaldıkları Sevr mağarasına ilk giren Hz. Ebubekir’dir (ra). Mağarada keşif yaptıktan sonra Hz. Muhammed (Sav) içeri girmiştir. Hz Ebubekir’in hayatı nda önemli noktalardan biri mağara Sevr mağarası olayıdır.

Hz. Ebubekir (ra) sevr mağarasında kaldıkları günü şöyle anlatır; “Rasûlullah (Sav) ile beraber bir mağarada bulundum. Bir ara başımı kaldırıp baktım. O anda Kureyş casuslarının ayaklarını gördüm. Bunun üzerine, ‘Ya Rasûlullah, bunlardan birkaçı gözünü aşağı eğse de baksa muhakkak bizi görür.’dedim. O, ‘Sus ya Ebû Bekir.  İki yoldaş ki, Allah onların üçüncüsü ola, endişe edilir mi?’ buyurdu.

Peygamberimiz (Sav) hastalandığında namazı kıldırması için Hazreti Ebubekir’i (ra) tayin ederdi.

Müşrikler, Hz. Ebubekir’in Kaâbe’de ibadet etmesine izin etmedikleri için, o da evinin önünde bir namazgah edinmişti. Orada namaz kılıp Kuran-ı Kerim okumaya başladı.

Ashabın en zenginlerinden olan Hz. Ebubekir (ra), Peygamber Efendimiz de fani olunca, canını ve malını cömertçe O’nun yolunda feda etmişti.

Hz. Ebubekir’in halifeliği

Hz. Ebubekir (ra), iki yıl üç ay kadar halifelik yapmıştır. Ayrıca, Kur’ân ayetlerinin toplanmasını sağlamıştır. Tüm ayetler toplandıktan sonra  “Mushaf” meydana getirildi. Bu Kuran-ı Kerim Mushafı Hz. Ebubekir’den (ra) Hz. Ömer’e (ra), ondan da kızı Hafsa’ya (ra) geçti ve Hz. Osman (ra) zamanında çoğaltılarak Dârü’l-İslam’ın bütün vilayetlerine dağıtıldı.

Halifelik döneminde iki büyük zafer kazanmış İran ve Filistin O’nun zamanında fetih olunmuştur.

Hz. Ebubekir (ra), yakalandığı hastalığın ortaya çıkmasıyla 63 yaşında iken 634 yılında Medine’de vefat etmiştir.

Cenaze namazını Hz. Ömer (ra) kıldırmıştır. Hz. Muhammed’in (Sav) göğüsleri hizasına defnedilmiştir.

Hz Ebubekir’in hayatı yazımız ile birlikte diğer 4 halifelerin hayatlarına da bakabilirsiniz: 4 Halife


REKLAM

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
İlk olarak bilmemiz gereken Müslüman olarak dinimizde bir şey haram…