Peygamber Efendimiz’in (Aav) mübarek ruhuna salât ve selam okumak Peygamberimize olan sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir. Peki salavat nedir? Salavat nasıl getirilir, nasıl okunur ve anlamları nedir? Peygamber Efendimizin (Sav) ismini söyleyince, işitince, yazarken ve okurken O’na salavat getirmek hürmete ve sevap kazanmaya sebeptir. Salavat getirmek nedir? Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i …
Devamını oku »“Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullah ve etübü ileyh” Duası
Peygamber Efendimiz’in (Sav) en sık okuduğu dualardan biri olarak bilinir bu dua. Hz. Peygamber’in (Sav) bu kısa duayı (Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullah ve etûbü ileyh) günlük olarak sıklıkla okuduğu hadis kaynaklarında geçmektedir. Okunuşu: Sübhânallahi ve bihamdihî, estağfirullâhe ve etûbü ileyh. Anlamı: Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve …
Devamını oku »Günlük Okunacak Kısa Dualar
Dua etmek, insanın bütün benliğiyle sonsuz ve kudret sahibi olan Allah’a yönelip istek ve dilekte bulunmasıdır. Günlük olarak namazlarımızı kılarken bir çok dua okuruz. (sübhaneke, ettehiyyatü, salli-barik…) Bir de namazların dışında okuyacağımız dualar vardır. Bu duaları yemeğe başlarken, yatağa girerken, bir işe başlarken, ezandan sonra gibi zamanlarda okuyabiliriz. Peki günlük …
Devamını oku »Rabbi Yessir Duası
Bir işe başlarken ilk önce besmele çeker, besmelenin arkasından da Rabbi Yessir duasını okursak manevi rahatlığı ve işlerimizdeki kolaylığı hissedebiliriz. Çünkü Rabbi Yessir duası anlamına baktığımızda ne kadar manalı olduğunu görebilir ve Allah’ın adıyla işe başlamanın huzuruna kavuşabiliriz. Rabbi Yessir Duası (kısa) Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr Rabbi Yessir …
Devamını oku »En Kolay Namaz Sureleri
Bilindiği gibi namazlarda Fatiha Suresi’nden sonra okunan kısa sureler bulunmaktadır. Bu sureler genelde Kuran’ın son sureleridir. Namaz kılmaya yeni başlayanlar ve sure ezberlemek isteyenler genelde en kısa ve en kolay namaz sureleri ile başlarlar. Biz de ezberlemesi kolay olan kısa namaz surelerini derledik. Bir de namaz suresi okurken surelerin sırası önemlidir. Kur’an-ı …
Devamını oku »Hz. Hamza’nın Kısaca Hayatı
Hz. Hamza (ra), 568 yılında doğmuştur. Asıl adı, Hamza bin Abdulmuttalib’tir. Babası Abdulmuttalib, annesi Hâle’dir. Peygamberimiz Efendimiz’in (Sav) amcalarının en küçüğü Hz. Hamza’dır. Aynı zamanda Peygamberimiz Efendimiz’in (Sav) süt kardeşidir. Hz. Hamza (ra), orta boylu, güçlü kuvvetli, heybetli bir sahabedir. Aynı zamanda iyi bir avcı, keskin bir nişancı, cesur bir savaşçıdır. Lakabı “Esedullah”, yani …
Devamını oku »En Güzel Dualar
Duanın en güzeli, en makbulü Allah’a candan ve samimi bir tavırla dua etmektir. “Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm” (Bakara Suresi, 186. ayet) Okuyabileceğiniz En Güzel Dualar: Allah’ım sen affedicisin, cömertsin, affetmeyi seversin, beni de affet. Allah’ım, bize dünya ve ahirette iyilik ver, bizi cehennem azabından koru. Allah’ım, …
Devamını oku »Hz. Ömer’in (ra) Kısaca Hayatı
Hz. Ömer (ra), 581 yılında Mekke’de dünyaya geldi. Babası Hattab bin Hufeyl, annesi Ebu Cehil’in kardeşi veya amcasının kızı olan Fatıma bin Haşam’dır. Hz. Ömer’in kısaca hayatı nı yazımızda bulabilirsiniz. Hicretten kırk sene evvel kadar doğmuştur. Buna göre, Peygamber Efendimiz’den (Sav) 12 veya 13 yaş küçük olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Ömer (ra) yani Ömer …
Devamını oku »Hz. Ebubekir’in (ra) Kısaca Hayatı
Hz Ebubekir’in hayatı; Hz. Ebubekir (ra) 571 Yılında Mekke’de doğdu. Babası Kureyş’in Teym boyundan Ebu Kuhafe Osman, Annesi ise Sahrin kızı Ümmü’l Hayr Selma’dır. Müslümanlıktan önceki ismi Abdül Kâbe‘dir. Ebubekir Es Sıddîk (sadık, bağlı, doğrulayıcı) olarak anılır. Hz. Hatice’den sonra Peygamberimiz’e (Sav) ilk iman eden odur. Hz. Ebubekir (ra) Müslüman olan …
Devamını oku »Yemek Duası
Yemeğe mutlaka “Bismillâhirrahmânirrahîm” diyerek başlanmalıdır. Yemeğimiz bittikten sonra da verdiği nimetlerden dolayı Allah’a şükretmek gerekir. Bu sebeple yemek duası yapılmasının sevabı çoktur. Yemek Duası: “Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimîn. Ehamdülillahillezi menne aleyna ve hedana vellezi eşbeanâ ve ervânâ ve külle’l-ihsâni âtânâ. Allahümme barik lena fihî ve et’imna …
Devamını oku »