Anasayfa » Dualar » “Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullah ve etübü ileyh” Duası

“Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullah ve etübü ileyh” Duası

Peygamber Efendimiz’in (Sav) en sık okuduğu dualardan biri olarak bilinir bu dua. Hz. Peygamber’in (Sav) bu kısa duayı (Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullah ve etûbü ileyh) günlük olarak sıklıkla okuduğu hadis kaynaklarında geçmektedir.

Okunuşu:

Sübhânallahi ve bihamdihî, estağfirullâhe ve etûbü ileyh.

Anlamı:

Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim. Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim.

Bu duanın en büyük kaynağı Hz. Aişe (ra) validemizdir. Hz. Aişe’den (ra) nakledilen bilgiye göre Hz. Peygamber Efendimiz (Sav) sık sık şu kısa duayı okurmuş;

“Sübhânallahi ve bihamdihî, estağfirullâhe ve etûbü ileyh. Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim. Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim.” (Hadisi şerif; Buhari, Müslim)

Hadisi şerifte dua ve duanın anlamı da yazılmıştır. Dua bazı kaynaklarda biraz daha farklı geçmektedir.Örneğin; “Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahil azim estağfirullah ve etübü ileyh” Ayrıca bu duanın sadece başı, daha kısası olarak “Sübhanallahi ve bihamdihi” şeklinde tesbihat olarak ta okunabilmektedir.

Müslümanların bu duayı veya tesbihatı günlük olarak sık sık okuması lazımdır. Hem sünnet sevabı alınır hem de Kuran’daki dualardan ve Peygamberimizin (Sav) dualarından daha güzel dua bulamayız. Hem de bu dua ile Peygamberimizin (Sav) günahsız olmasına karşı yine de ne kadar çok tövbe ve istiğfar ettiğini, Allah’tan bağışlanma dilediğini anlamış oluyoruz.

Bazı yerlerde bu duanın 100 defa okunduğunda bunun sevabın çok olurmuş, kul hakkı da dahil affedilirmiş. Bundan sonra hiçbir günah işlemezmiş gibi rivayetler geçmektedir. Fakat bunlarla ilgili sahih bir hadis yoktur. Tabi ki sevabı çok olur ama kul hakkı affedilir gibi şeyler söylemek doğru olmaz.

REKLAM

Bir yorum

  1. merhaba sayın yetkili,

    bunuda ilave etmenizi rica ederim kaynak :

    46. Hz. Aişe (r.a) diyor ki: ‘’Resulullah (Sübhanallahi ve bihamdihi, estağfirullah ve etübü ileyh) Allah hamd ile teşbih ederim. Ondan af diler ve ona tevbe ederim.’’ duasını çok söyler oldu. Dedim ki: ‘’Ey Allahın Resulü, senin:’’ Allahı hamd ile teşbih ederim. Ondan af dilerim ve ona tevbe ederim.’’sözünü çokça söylediğini görüyorum.’’ Resulullah: ‘’Rabbim bana, ümmetimde bir alâmet göreceğimi bildirmişti. Onu gördüğümde: ‘’Allah hamd ile teşbih ederim. Ondan af diler ve ona tevbe ederim.’’ sözünü çokça söyleyecektim. Ben onu gördüm. O da: ‘’Allahın yardımı ve fetih (Mekke’nin fethi) geldiği zaman, insanların, Allahın dinine bölük bölük girdiklerini gördüğün zaman rabbini hamd ile tesbit et ve ondan mağfiret dile. Şüphesiz o, tevbeleri çokça kabul edendir.’’ suresidir.’’ dedi. (Müslim, K.es-Salah, bab: 220, Hadis no: 484)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bu yılda Kurban bayramı yaklaşırken en çok merak edilen soruların…