Anasayfa » Genel » Hz. Ömer’in (ra) Kısaca Hayatı

Hz. Ömer’in (ra) Kısaca Hayatı

Hz. Ömer (ra), 581 yılında Mekke’de dünyaya geldi. Babası Hattab bin Hufeyl, annesi Ebu Cehil’in kardeşi veya amcasının kızı olan Fatıma bin Haşam’dır. Hz. Ömer’in kısaca hayatı nı yazımızda bulabilirsiniz. 

REKLAM

Hicretten kırk sene evvel kadar doğmuştur. Buna göre, Peygamber Efendimiz’den (Sav) 12 veya 13 yaş küçük olduğu anlaşılmaktadır.

Hz. Ömer (ra) yani Ömer bin Hattab Hz. Ebubekir‘den sonraki ikinci halifedir.

Hz. Ömer Mekke müşriklerince Hz. Muhammed’i (Sav) öldürmek üzere görevlendirilmiş, yolda bu niyetini anlayan bir sahabe tarafından, hedef saptırmak amacıyla, gizli bir Müslüman olan kız kardeşinin evine yönlendirilmiş, önce gidip onunla ilgilenmesi söylenmiştir.

Müslüman oluşu

Kız kardeşinin evine geldiğinde evden gelen Kur’an sesini işiten Hz. Ömer “Göklerde ve yerde ne varsa Allah’ı tesbih etmektedir…” diye başlayan Kur’an ayetlerinden (Taha ve Hadid surelerinin ilk ayetleri) etkilenerek Müslüman olmuştur.

Müslüman olduktan sonra ettikten sonra müşriklere karşı çok sert davranmış ve dinini her ortamda, kimseden çekinmeden herkese meydan okuyarak savunmuştur.

Hz. Ömer birkaç defa evlendi. Bu evliliklerinden çocukları da oldu.

Hz. Ömer’in (ra) 10 yıl kadar süren hilafet döneminde Bizans ile yapılan Yarmuk, Halep, Ecnadin, Demirköprü, Dathin, Firaz ve Qarteen muharebeleri ile Mısır, Suriye, Lübnan ve Filistin; Sasaniler ile yapılan Köprü, Nihavend, Kadisiye muharebeleri ile de Irak’ın tamamı ve İran’ın büyük bir kısmı feth edildi.

Hz. Ömer (ra) 1 Kasım 644’te, kendisinden alınan verginin azaltılmasını isteyen, ancak talebi kabul edilmeyen İranlı Ebû Lü’lüe tarafından Medine’de sabah namazında hançerle saldırıya uğradı. Saldırgan intihar ederken Hz. Ömer (ra) 3 gün sonra vefat etti.

Hz. Aişe’nin muvakatiyle Hz. Peygamber’in (Sav) ve Hz. Ebu Bekir’in (ra) yanına defnedildi.

Hz. Ömer Adaleti

Hz. Ömer’in (ra) en çok bilinen kişilik özelliği adaletli olmasıdır. Hz. Ömer’in adaleti ile ilgili örnekleri diğer yazımızdan inceleyebilirsiniz; Hz. Ömerin Adaleti

REKLAM

5 Yorumlar

  1. cevap vermek istemiyorum

    çok yararı dokundu

  2. vay çok yarrarlı oldu

  3. yazmaya üşendim

  4. iklim yağmur gökmen

    çok işime yaradı ama çok uzun olmuş yazmaya üşendim biraz kısa yazabilirmisiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.a.v.) vefatının ardından seçimle görev yapmış sahabeler…