Anasayfa » Genel » Hz. Ali’nin (ra) Kısaca Hayatı

Hz. Ali’nin (ra) Kısaca Hayatı

Hz. Ali (ra) 599 yılında (hicretten 23 yıl önce) Receb ayının 13. gününde Mekke´de Kabe´nin içinde dünyaya geldi. Babası Peygamberimizin (Sav) amcası Ebu Talib, annesi ise Esat Kızı Fatime’dir. Hz. Ali’nin kısaca hayatı yazımızda özetlenmiştir.

O yıllarda Peygamber (Sav) efendimizde Ebu Talib’in evinde kalıyordu. Hazreti Ali’ye “Ali” isminide Hazreti Muhammed (Sav) vermiştir.

Hz. Ali ilk müslüman erkektir

Hz. Ali 6 yaşında iken Peygamberimiz (Sav) onu kendi evine götürdü. Terbiye ve himayesini bizzat kendisi üstlendi. Hz. Ali Peygambere ilk iman edenlerdendir. Hatice validemizden sonra Müslüman olmuştur.

Hz. Ali, Peygamberimizin (Sav) kızı Hz. Fatime (as) ile evlenmişti. Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın, Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Gülsüm ve Zeyneb adında beş çocuğu oldu.

Hz. Ali Hayatı nda önemli bir nokta, Peygamberimizin vefatıdır. Peygamberimizin vefatında Hz. Ali 33 yaşındaydı. Hz. Peygamber’in (Sav) vefatı sırasında yanında bulunanların başında geliyordu. Hz. Ebu Bekir (ra) halife seçildiği sırada Hz. Ali (ra) Resulullah’ın hücresinde tekfin ile meşgul idi.

Resulullah döneminde gerçekleşen savaşların çoğunda, müslümanların zaferi, Hz. Ali’nin kılıcıyla gerçekleşmiş, bu savaşlardaki fetihleri nedeni ile Hz. Muhammed (Sav) “Ali’den yiğit ve Zülfikar’dan başka kılıç yoktur” diyen Hadis’i Kudsi de Hz. Ali’yi övmüştür.

Hz. Ali’nin halifeliği

Hz. Ali, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman‘dan sonra 4. halife olmuştur. Hz. Ali İslam devletini 656-661 yılları arasında yönetmiştir. Sunni İslam’a göre Hz. Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam’a göre ise İmamların ilki Hz. Muhammed’in (Sav) hak varisidir.

Hz. Ali, Peygamber Efendimiz’in (Sav) devamlı yanında bulundu ve bütün cihat hareketlerine katılmıştır. Hz. Ali muharebelerde keşif kolunun başındaydı, hakim noktaları tespit ederek Peygamber Efendimiz’e (Sav) bildirdi. Bu mevkileri işgal ederek Bedir’de mühim bir savaşı başarıya ulaştırmıştır.

Hz. Ali Kufe’de bir camide ibadet ederken bir Harici olan Abdurrahman İbn-i Mülcem tarafından yaralandı. Hz. Ali iki gün kendi evinde yattıktan sonra, 661 yılında 63 yaşında iken (hicretin 40. yılı) Ramazan ayında şahadete erişti.


REKLAM

3 Yorumlar

  1. Çok güzel açıklanmış,teşekkür ederiz.

    • Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kösewi

      Büyük Müderris Seyyid (şerif) Molla Ali Kösewi Abdulkadir Geylani Hazretlerinin Torunlarındandır. Abdulkadir Geylani Hazretleride Hazreti Hasanin Torunlarındandır. Hazreti Hasan da Hazreti Ali nin oğludur.
      Büyük Müderris Seyyid (şerif) Molla Ali Kösewi Osmanlı zamanında Muş Şehrinin Bulanik ilçesine bağlı Seçme Köyü Saliha Mezrasına gelir burda HocreiTedrisat isimli bir Medrese kurar. Hocrei Tedrrissat Medresesinde çok sayida Alim yetiştirmiştir. Nakşibendi ve Kadiri Tarikatinin Şeyhlerinden olan Büyük Müderris Seyyid (şerif) Molla Ali Kösewi bu bölgede yaygın olan Hırsızlık, Gasp, Soygun ve Kan davalarını önlemiştir. Yine bu bölgede yaşayan yuzbin, lerce (100 000) Ezidi ve diğer Gayri Müslimlerin Müslüman olmalarına vesile olmuştur. Salihi Tekkesinin Şeyhi olan Şeyh Said Salihi Efendi nin Babasıdır.
      Büyük Müderris Seyyid (şerif) Molla Ali Kösewi Tahsilini Diyarbakır, Elazığ, Bingöl ve Erzurum çevrelerindeki Medreselerde yapmıştir tahsilinin son üç (3) veya Dört (4) yıllını Bağdat Nizamiye Medresesine okur Eğitimini tamamlar .
      Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kösewi nin Kabri palu ilçesindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Peygamber Fendimiz Hz. Muhammed (S.a.v.) biz müslümanlar için en büyük…