Anasayfa » Genel » Kur’an-ı Kerim’de Adı Geçen Yiyecekler

Kur’an-ı Kerim’de Adı Geçen Yiyecekler

Kur’an-ı Kerim’in bütün insanlığa gönderilen bir kitap olduğunu biliyoruz. Her asrın ihtiyaçlarını karşılayacak hakikat ve hikmetlerle doludur. Kuran’da ayetlerde ismi geçen yiyeceklerinde sağlığımıza son derece faydalı olduğu bilimsel olarakta kanıtlanmıştır. Peki Kuran’da adı geçen yiyecekler hangileridir? İsminin geçtiği ayetler ile bu yiyecekleri yazalım.

REKLAM

İncir

incir, kuranı Kerim'de geçen yiyecekler

İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emîn beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.” (Tin Suresi, 1-5. ayet)

Nar

nar, kuranda geçen meyveler

“O gökten su indirendir. İşte biz onunla her türlü bitkiyi çıkarıp onlardan yeşillik meydana getirir ve o yeşil bitkilerden, üst üste binmiş taneler, -hurma ağacının tomurcuğunda da aşağıya sarkmış salkımlar- üzüm bahçeleri, zeytin ve nar çıkarırız: (Herbiri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı. Bunların meyvesine, bir meyve verdiği zaman, bir de olgunlaştığı zaman bakın. Şüphesiz bunda inanan bir topluluk için (Allah’ın varlığını gösteren) ibretler vardır.” (En’âm Suresi, 99. ayet)

Zeytin

zeytin, kuranda geçtiği ayet, sağlıklı yiyecekler

“Yine o su ile Sîna dağında biten bir ağaç (zeytin ağacı) yarattık ki hem yağ, hem de yiyenlere katık verir.” (Mü’minun Suresi, 20. ayet)

Bal

bal, kuranda nerede geçiyor, hangi ayet

“Rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan (kovanlardan) kendine evler edin.” – “Sonra meyvelerin hepsinden ye de Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım) yollarına gir.” Onların karınlarından çeşitli renklerde bal çıkar. Onda insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünen bir (toplum) için bir ibret vardır.” (Nahl Suresi, 68, 69. ayet)

Hurma

hurma, kuranda hangi surede geçer

“Allah o su ile size; ekin, zeytin, hurma ağaçları, üzümler ve her türlü meyvelerden bitirir. Elbette bunda düşünen bir kavim için bir ibret vardır.” (Nahl Suresi, 11. ayet)

Üzüm

üzüm, Kuran'da geçen meyveler

“Herhangi biriniz ister mi ki, içerisinde her türlü meyveye sahip bulunduğu, içinden ırmaklar akan, hurma ve üzüm ağaçlarından oluşan bir bahçesi olsun; himayeye muhtaç çocukları var iken ihtiyarlık gelip kendisine çatsın; derken bağı ateşli (yıldırımlı) bir kasırga vursun da orası yanıversin? Allah düşünesiniz diye size âyetlerini böyle açıklıyor.” (Bakara suresi, 266. ayet)

Muz

muz, muz ağacı kuranda geçen yiyecekler

“(Onlar), dikensiz sidir ağaçları ve meyveleri küme küme dizili muz ağaçları altında, yayılmış sürekli bir gölgede, çağlayan bir su başında, tükenmeyen ve yasaklanmayan çok çeşitli meyveler içinde ve yüksek döşekler üzerindedirler.” (Vakia Suresi, 28-34. ayet)

Soğan

soğan kuranda geçiyor mu

Sarımsak

sarımsak, kuranda geçen sarımsak ve diğer yiyecekler

“Hani, “Ey Mûsâ! Biz bir çeşit yemeğe asla katlanamayız. O halde, bizim için Rabbine yalvar da, o bize yerden biten sebze, kabak, sarımsak, mercimek, soğan versin” demiştiniz. O da size, “İyi olanı düşük olanla değiştirmek mi istiyorsunuz? Öyle ise inin şehre! İstedikleriniz orada var” demişti. Böylece zillet ve yoksulluk onları kapladı. Onlar, Allah’ın gazabına uğradılar. Bunun sebebi, onların; Allah’ın âyetlerini inkâr ediyor, peygamberleri de haksız yere öldürüyor olmaları idi. Bütün bunların sebebi ise, isyan etmek ve aşırı gitmekte oluşlarıydı.” (Bakara Suresi, 61. ayet)

Soğan ve sarımsak ile beraber Kuran’da adı geçen yiyecekler olarak Bakara suresinin 61. ayetinde kabak ve mercimekte geçmektedir.

Bunların yanısıra farklı yiyeceklerin ismi de Kuran’da geçebilir. Kuran’da adı geçen yiyecekler ile ilgili ismi geçen ayeti ile birlikte biliyorsanız yazımıza katkıda bulunmak için yorum kısmına yazabilirsiniz.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hz. Muhammed (s.a.v), bilindiği gibi Hz. Hatice'nin vefatından sonra birden…