Anasayfa » Hz. Muhammed (sav) » Hz.Muhammed (s.a.v)’in Evlilik Nedenleri

Hz.Muhammed (s.a.v)’in Evlilik Nedenleri

Hz. Muhammed (s.a.v), bilindiği gibi Hz. Hatice’nin vefatından sonra birden fazla evlilik yapmıştır. Günümüzde bu durum akıllarda birçok soru işaretini de beraberinde getirmektedir. Bu yazımla, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ‘in “Neden birden fazla eşi var?” sorusuna açıklık getirmeye çalışacağım.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in çok eşliliği

Öncelikle Peygamber Efendimiz (s.a.v), eşleri arasında her zaman eşitliği, adaleti sağlamaya dikkat etmiştir. Eşlerinin her birinin ayrı yaşayabileceği müstakil odaları (ev yerine geçen odacıklar), her birinin ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaları vardı. Eşleri ile eşit bir şekilde vakit geçirmeye özen gösterirdi. Her akşam bir eşinin evinde hep birlikte toplanarak sohbet edilir, böylece eşlerin arasındaki sıkıntılar giderilir, muhabbet sağlanırdı.

Peygamber Efendimiz (s.a.v), ilk evliliğini yirmibeş yaşında iken , kendisinden onbeş yaş büyük ve dul bir kadın olan Hz. Hatice ile yapmıştır. Bu evliliği Hz. Hatice vefat edene kadar yaklaşık yirmialtı yıl sürmüştür. Bu süreçte tek eşli olarak sadece Haticesi ile evli kalmıştır. Hz. Hatice’nin vefatından sonra iki, iki buçuk yıl kadar bekar kalmış, yaklaşık elliüç, ellidört yaşlarındayken ikinci evliliğini Hz. Aişe ile yapmıştır. Çok eşlilik dönemi de bahsediceğimiz bazı sebeplerden dolayı, ellidört yaşından sonra başlamıştır. Çok eşliliğin arap geleneklerine göre gayet normal olduğu bir dönemde genç yaşlarındayken çok eşli bir hayat yaşamamış, ellili yaşlardan sonra bir takım sebepler nedeniyle birden fazla evlilik yapmıştır.

Muhammed (s.a.v)’in çok eşliliğinin sebepleri

  • Müslüman olmuş bazı kadınların, eşlerinin vefat etmesi sebebiyle çocuklarıyla birlikte zor durumda kalmaları sonucunda himaye altına almak amaçı ile evlilikler yapmıştır. Sevde binti Zem’a, Ümmü Seleme ve Ümmü Habibe bu hanımlardandır.
  • Savaş sonrası, savaş yapılan toplulukların yöneticilerinin esir alınan kızlarıyla; barış sağlayabilmek, akrabalık bağlarıyla aradaki düşmanlığı ortadan kaldırmak amaçlı evlilik yapılmıştır. Cüveyriye bint Haris, Reyhane bint Şem’ün, Mariye bint Şem’ün ve Safiyye bint Huyey bu amaçla evlilik yapılmış hanımlardır.
  • Allah (C.C) tarafından bildirilen bazı İslami emirleri topluma benimsetebilmek amaçlı evlilikler yapmıştır. Zeynep bint Cahş ve Meymüne bint Haris bu amaçla evlilik yapılmış hanımlardandır.
  • Çok yakın dostları ile olan bağını akrabalık yolu ile güçlendirmek amaçlı evlilikler yapmıştır. Hz. Aişe ve Hz. Hafsa da bu hanımlardandır.
  • Ümmetin hanımlarına her yönden rehber ve örnek olacak, ayet ve hadisleri tahlil edip ,ezber edebilecek; bir nevi müslüman kadınalara danışmanlık yapabilecek fıtrat ve beceride bir Peygamber eşi olmalıydı. Hz. Aişe,Zeynep bint Hüzeyme ve Ümmü Seleme bu özellikleriyle de Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e eş olan hanımlardandır.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in eşleri

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eşlerinin isimlerini ve kısaca hayatlarını ayrı bir sayfada ayrı ayrı yazdık, bunun için sayfamıza bakabilirsiniz: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Eşleri

Elif GİRGİN
namazsitesi.com blog yazarı

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Asr-ı saadet nedir? Çevremizden duyduğumuz Asrı saadet dönemi tarih ile…