Anasayfa » Kurban » Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban ibadeti Kur’an-ı Kerim, Sünnet, İslam alimleri ve İslam ümmetinin görüş birliği ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Kurban kes emri İslam Alimleri tarafından, sadece Peygamberimize (sav) mahsus sayıldığından, ayetin dalaletinde ittifak sağlanamamıştır. Peki kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

REKLAM

Kurban kesilirken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

1. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

2. Kurban keserken, hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

3. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

4. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

5. Kurban keserken aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

 

2019 yılı kurban bayramı ne zaman

“Kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar. Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun”. (Hac suresi,  28. ayet)

“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’an suresi, 162. ayet)


REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) buyurdular: - Allâhü Teala şöyle buyuruyor;…