Anasayfa » Kurban » Akika Kurbanı Hükmü

Akika Kurbanı Hükmü

Akika kurbanı nafile kurbanlardan sayılır ve kesmek sünnettir. Ama bir sünnet-i mükeddede değildir. Yani Peygamber efendimizin (s.a.v.) devamlı yaptığı, nadiren terk etmiş olduğu ameller arasında değildir. Akika kesmeyen bir günaha girmiş olmaz, lakin durumu yerinde olanlar için akika kesmek sevaptır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için birer akika kesmiş ve ümmetine de tavsiye etmiştir.

Akika nedir?

Bir çiftin çocuk sahibi olmasıyla, bu çocuk nimetine karşılık şükür niyetiyle kesilen bir kurbandır. Yeni dünyaya gelen bir çocuğun başındaki tüye “akika” denmektedir. Bu çocuk için kesilen hayvana da akika denir.

Kısaca çocuğun doğumu nedeniyle Allah’a şükür için kesilen kurbana akika kurbanı denir. Akika çocuk nimetinden dolayı Allah’a şükrü ifade etmektedir.

Bazı din alimleri her çocuk için birer akika kesilmesi yeterlidir demiştir. Bazı din alimleri ise erkek çocuklar için 2 akika, kız çocuklar için 1 akika kesilir demişlerdir.

Hz. Aişe validemizin rivayetine göre; “Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bize erkek çocuklar için iki, kız çocukları için bir koyun (akîka) olarak kurban etmemizi emretti.” (İbn Mâce hadis)

Akika kurbanı ne zaman kesilir

akika kurbanı hükmü nedir, akika kesmek farz mı sünnet mi

Akika kurbanı çocuğun doğumundan başlayarak ergenlik çağına kadar kesilebilmektedir. Tavsiye edilen ise doğumun yedinci gün akika kesmektir. Ayrıca 7. gün çocuğa isim vermek ve saçı kesilerek ağırlığınca altın tasadduk etmek bu işin en hayırlı zamanıdır.

Erkek çocuklar için genelde çocuklar sünnet edilirken akikaları kesiliyor. Kesilen akika kurbanının etleri de gelenlere ikram edilmektedir.

Hz. Aişe validemizin rivayetine göre; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) torunları Hasan ile Hüseyin’in doğumlarının yedinci günü akîka kurbanlarını kesmiş ve adlarını koymuştur. (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi)

Akika kurbanı yenir mi

Kurban edilebilecek her hayvan, akika olarak da kesilebilir. Yani kurban olmaya elverişli bir hayvan akika kurbanı olarak kesilir. Kesilen bu akika kurbanın etinden kurban sahibi de yiyebilir, aile fertleri ve yakınları da yiyebilir.

Zengin fakir farketmez, akika kurbanı herkese ikram edilebilir. Ayrıca akika kurbanı tamamen bağışlanabilir.

Akika kurbanının niyeti ve duası

Akika kurbanı kesilirken anne, baba “Ya rabbi, bu benim çocuğumun akikasıdır. Onun cehennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun.” diyerek dua edebilirler.

Malikî, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre bu kurbanı kesmek sünnet sayılır. Hanefi mezhebine göre mubah, bazı kaynaklara göre ise mendub (Dinen yapılması iyi sayılmakla birlikte yapılmamasında sakınca olmayan ve Rasulullah’ın (s.a.v) bazan yapıp, bazan terkettiği işler) sayılır. Bu bilgilere göre akika kurbanını kestirmeyen kişi günahkar olmaz.


REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kur'an-ı Kerim, en son ve en büyük peygamber Hz. Muhammed…