Anasayfa » Hz. Muhammed (sav) » Kutlu Doğum Haftası ve Salavat Getirmek

Kutlu Doğum Haftası ve Salavat Getirmek

Kutlu Doğum Haftası:

Hz. Muhammed (s.a.v) efendimizi anmak için, her yıl Nisan ayında düzenlenen, Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevî (Hicri Rebiulevvel ayının 12. gecesi), asırlardır milletimiz tarafından “Mevlid Kandili” olarak kutlanmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlamış, bu düşünce ile de Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, “Kutlu Doğum Haftası” olarak ilan etmiştir.

Kutlu Doğum Haftası Ne Zaman Kutlanır:

Kutlu Doğum Haftası Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasında kutlanır.

Mevlid Kandili: İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye “Mevlid Kandili” denir.

Kutlu doğum haftası çerçevesinde peygamberimizin hayatı anlatılırken, peygamberimize bu haftada salatı şerifler, naatı şerifler okunur. Bize bıraktığı Kuran-ı Kerim okunarak, Kuran-ı Kerim’den mesajlar verilir. Peygamberimizin bize öğütleri olan hadisi şerifler müslümanlara mesaj olarak aktarılır. Kısacası peygamberimizin doğum günü ilahiler, sureler, kasideler, şiirler eşliğinde çoşkuyla kutlanır ve peygamberimiz gönüllerde salatı şerifler ile anılır.

Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O’nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak Peygamberimize olan sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e “Salavat”: Salavat getirmek Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’i (s.a.v) anmak, O’na selam göndermektir.

“Allahümme salli ala Muhammed” demek de yeterlidir ancak pek çok salavat çeşidi vardır. Bunların arasında en çok okunanlar namazlar tahiyyattan sonra okunan salli ve barik dualarıdır.

Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.

Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.

Manası: Allahım! Muhammed’e ve ailesine rahmet kıl, tıpkı İbrahim’e ve ailesine rahmet kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin. Muhammed’i ve ailesini mübarek kıl, tıpkı İbrahim’i ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin. (Buhârî, daavât 33: Müslim, salât 66-68)

“Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed” yahut da “Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam” diyerek de salavat getirilir.

Salavat Örnekleri:

“Aleyhisselam”
Manası: Allahın selamı, onun üzerine olsun.

“Aleyhissalatu vesselam”
Manası: Allahın salatu selamı onun üzerine olsun.

“Sallallahu aleyhi ve sellem”
Manası: Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.

“Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed”
Manası: Allahım! (peygamberimiz) Hz. Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

“Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim”
Manası: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et, selametlik ver.)


REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kerbela Olayı, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde meydana geldiği…