Anasayfa » Genel » Mevlana Kimdir, Mevlana’nın Kısaca Hayatı

Mevlana Kimdir, Mevlana’nın Kısaca Hayatı

Sabrın ve hoşgörünün sembolü olan, yazdığı eserlerinden, görüşlerinden ve öğütlerinden insanların günümüzde bile hala ilham aldığı zamanın büyük düşünürlerinden Mevlana kimdir. Asıl adı Mevlana Celaleddin Rumi olan, Mevlana’nın kısaca hayatı ve yaşamını yazımızda inceledik.

Mevlana; günümüzdeki Afganistan sınırları içerisinde yer alan, Horasan bölgesindeki Belh şehrinde 30 Eylül 1207 yılında dünyaya gelmiştir. Mevlana’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultanı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahaeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur.

Mevlana Celaleddin Rumi, gelmiş geçmiş en büyük tasavvufçulardan biridir. Tasavvuf bir insan sanatıdır ve Mevlana da ömrünün çoğu döneminde insanlara hizmet için çalışmış, halk tarafından sevilen ve sayılan ayrıca bir tasavvuf şairidir. Mevlana kısaca hayatı nda tasavvufu oldukça ileri bir noktaya götürmüş, dansı, müziği, şiiri dinsel alışkanlıklara ve davranılara katmasıyla İslam rönesansını yaşatmıştır.

Mevlana, 17 yaşında iken 1225 yılında Şerefeddin Lala’nın kızı olan Gevher Hatun ile Karamanda evlenmiştir.

Babası Bahaeddin Veled’in derslerine devam eden Muhammed Celaleddin, babasının 1231 tarihinde vefatının ardından bir süre onun yerine babasının öğrencilerinin eğitimiyle görevlendirildi. Sultânü’I-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya’da vefat edince, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna’nın çevresinde toplandılar. Mevlâna’yı babasının tek varisi olarak gördüler.

Şems ile karşılaşması

Aldığı dini eğitimlerle kafasında doğan bazı düşünceleri sorgulamaya başlayan Mevlana, kendisini boşlukta hissettiği bir dönemde, Tebriz’den çıkıp Anadolu’ya gelen gezgin bir derviş olan Şems ile 24 Kasım 1244’de Konya sokaklarında karşılaştı. Karşılaştıklarında Şems 60, Mevlana 38 yaşındaydı.

Mevlana’nın kısaca hayatı nda dönüm noktalarından biri olan Şems ile karşılaşmasıdır. Şems ve Mevlana kaynaklarda 6 ay olarak belirtilen ve Mevlana’nın ders vermeyi, dostlarıyla görüşmeyi ve kitap okumayı bıraktığı dönem olarak nitelendirilen bu süreçte kendilerini tamamen Allah’a verdiler.

Mevlana’nın vefatı

Mevlana 17 Aralık 1273 tarihinde Hakk’ın rahmetine kavuştu. Mevlana ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine yani Yüce Yaratan Allahü Teala’ya kavuşacaktı. Mevlana’nın cenazesine sadece Müslümanların değil, Hıristiyan ve Yahudilerin de katıldığı bilinmektedir.

Mevlana, bu geceyi Rabb’ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır. Mevlana’nın ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve “Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri” olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus Şenlikleri olarak da anılmaktadır.

Mevlana eserleri

Mevlana’nın kısaca hayatı içinde başlıca eserleri; Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fih-i Ma Fih, Mektubat, Mecalis-i Seb’a dır. Mevlana’nın eserleri Farsçadır fakat zamanla bütün eserleri Türkçeye kazandırılmıştır.

Mevlana eserlerinde, Kuran-ı Kerimdeki ayetleri, Peygamber Efendimizin (Sav) Hadislerine bağlı kalarak, Allah’ın kendisine verdiği maddi ve manevi güzelliklerin farkında olan ona şükreden, hoşgörülü, huzurlu, sevgi dolu bir insan olabilmenin yollarını anlatmaktadır.

Mevlana’nın önemli ve güzel sözleri

Yazımızın başında yazdığımız gibi Mevlana’nın sözlerinden ve öğütlerinden insanlar hala feyz almakta ve bu sözleri devamlı paylaşmaktadırlar. Mevlana’nın çok sayıda öğüt verici sözü bulunmaktadır. Bazı güzel sözlerini kısaca paylaştık.

Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız!
Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir.

Gel, ne olursan ol yine gel.

İyi dostu olanın aynaya ihtiyacı yoktur.

Dua ve ibadet Allah ile olmaktır, Allah ile olan kimse için ölüm de ömür de hoştur.

Gülün dikene katlanması onu güzel kokulu yaptı.

İçteki kiri su değil ancak gözyaşı temizler.

İnsan dostunun huyunu alır.

Aşk, her şeydedir ama hiçbir şeyde görünmez.

REKLAM

3 Yorumlar

  1. teşekkürler ödevimi yapmama yardımcı oldu

  2. uzun zamandır mevlanayı merak ediyordum tşk ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Dua etmek, insanın bütün benliğiyle sonsuz ve kudret sahibi olan…