Anasayfa » Hz. Muhammed (sav) » Peygamber Efendimizin (sav) Gençliği

Peygamber Efendimizin (sav) Gençliği

İslam peygamberi olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) peygamberliğinden itibaren değil çocukluğundan beri sergilemiş olduğu örnek yaşantısıyla gönüllerde taht kurmuştur. Allah, O’nu karakter olarak mükemmel bir insan olarak yaratmış ve yaşatmıştır. Peygamber Efendimizin gençliği de herkes için örnek teşkil edecek bir hayat çerçevesinde geçmiştir.

REKLAM

Mekke halkı Peygamberlik gelmeden önce bile O’na el-Emin ismini vermiştir. Yani inanılan, güvenilen biri demektir. Herkes O’nun gençliğinde; merhamet, dürüstlük, sıdk, yardımseverlik, doğruluk gibi bir çok özellikleriyle O’na güvenmiştir. Yüce Allah, Hz. Peygamberde iyi ve güzel olan her şeyi, en üstün özellikleri O’nda toplamıştır.

Küçük yaşta ticarete başlamıştır

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) 8 yaşına geldiğinde dedesi vefat etmiş ve amcası Ebu Talib’in yanına yerleşmiştir. Küçük yaştan itibaren çalışmaya başlamış ve amcasına destek olmak amaçlı önce çobanlık sonrada ticaret yapmıştır. İlk ticaret amaçlı seyahatini henüz 12 yaşındayken amcasıyla birlikte Suriye’ye yapmıştır.

Hz. Muhammed (sav) gençlik çağlarına geldiğinde neredeyse tüm Arap yarımadasına ticaret için seyahatler yapmıştır. Her zaman olduğu gibi ticaret hayatında da dürüst, sabırlı ve adaletli olmuştur.

Peygamber Efendimizin gençliği hep mütevazi bir yaşam içinde geçmiştir. Mekke halkı bir anlaşmazlığa düştüğünde daha genç yaşlarda olmasına rağmen Hz. Peygamberi (sav) hakemlik için görevlendirirlermiş.

Cahiliye alışkanlıklarından her zaman uzak olmuştur

O dönemler cahiliye toplumunda yaygın olarak görülen içki, kumar gibi zararlı alışkanlıkların hepsinden uzak durmuştur.

O dönemin çok büyük toplumsal sorunları bulunmaktaydı ve o nedenle cahiliye devri denilmekteydi. O zamanlarda şiddet, adaletsizlik, güçlünün güçsüzü ezmesi, kölelik, kabilecilik, kan davası, kumar, içki, falcılık her türlü kötü alışkanlıklar kol gezmekteydi. Ama Hz. Peygamber (sav) bunların yanına dahi yaklaşmamış, her zaman adaleti, doğruyu, yardımı hayat felsefesi edinmiştir.

Putperestliğe hiç bir zaman inanmamıştır

Cahiliye dönemin en yaygın yaşam tarzlarından olan putperestliği yanlış bulmuş putperestlikten her zaman uzak durmuştur. Putperestliğin hakim olduğu bir kültür içinde büyümesine karşın, putperestliği hiç bir zaman benimsememiş, putlarla ilgili yapılan bayram ve törenlere katılmamıştır.

İlk vahiy gelmeden, daha peygamberlik vazifesi ile görevlendirilmemişken bile putları hep inkar etmiş onlara hiçbir zaman tapmamıştır.

Bir gün kendisine, bir put adına kesilmiş kurban eti ikram edilmişti fakat Hz. Peygamber bunu kabul etmeyerek şöyle demiştir: “Ben putlara kurban edilen şeyleri yemem!”

İlk Evliliği

Gençlik yıllarında yaptığı ticari işlerinde çok dürüst olan Hz. Muhammed (sav) Mekke’nin zenginlerinden olan Hz. Hatice’nin kervanını da yönetmiştir. Hz. Hatice’de zamanla onun dürüstlüğünden ve ticari başarısında ötürü onunla evlenmek istemiştir.

Hz. Peygamberin (sav) ilk evliliği 25 yaşındayken Hz. Hatice ile olmuştur.  Hz. Hatice ile olan evliliklerinden altı çocukları olmuştur. (Abdullah, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Kasım, Fatıma)

Peygamber Efendimiz’in (sav) gençlik yılları sona erdiğinde 40 yaşındayken ilk vahiy tebliğ edilmiş ve Peygamber olmuştur.

Peygamber Efendimiz’in (sav) kısaca hayatı için yazımıza bakabilirsiniz; Hz. Muhammed’in Hayatı

“Alahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed”
Allahım! (peygamberimiz) Hz. Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

REKLAM

Bir yorum

  1. Hz.muhammed çok iyi bir peygamberdi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hz. Hud (as) Kur'an-ı Kerim'de isim geçen peygamberlerden olup sıraya…