Anasayfa » Ramazan » Sahurda Neler Yemeliyiz

Sahurda Neler Yemeliyiz

Ramazanda en çok araştırılan konulardan biri; oruçluyken susamak ve açıklamak için sahurda neler yemeli ve içmeliyiz? Sahurda susatmayan şeyler nelerdir? Sahurda tok tutan yiyecekler? Sahurda ne yenir? Tabi ki burada ilk önce sahurun önemi çok fazla. Uzun yaz günlerinde oruç tutulacaksa özellikle sahura kalkılıp bir şeyler yenmelidir. Peygamber Efendimiz (sav) hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır;
“Sahur yemeği yiyin, zîra sahurda bereket vardır.” (Buhari)

Besin değerleri bakımından uzun süre tok tutan, susuzluğunuzu gideren, size oruçluyken direnç sağlayacak, vücudunuzu dengede tutacak bir çok yiyecek vardır. Bunlar bilimsel olarakta tavsiye edilmektedir. Bunların en önemlileri yazımızda sıralanmıştır;

Yumurta

Temel besin kaynağımızda sahurda ne yenir sorusunun en net cevabı. Yumurta protein bakımından oldukça zengin olması sebebiyle uzun süre tok tutması özelliğine sahiptir. Sahurlarda yumurtayı mutlaka soframızda bulundurmalıyız.

sahurda yumurta
 yemenin faydaları

Tabi ki burda yumurtanın adedi, yapımın şekli de önemli. Sizi susatacak şekilde fazla yağlı ve baharatlı olarak yapılmaması iyi olur. Yine yumurtayı sucuk, pastırma, kavurma gibi bol baharatlı ve susatabilecek yiyeceklerle tüketmemek önemli. En iyisi 1 veya 2 yumurtayı haşlanmış bir şekilde veya poşe yapılmış olarak tüketmektir.

Yoğurt

Sahurda genellikle özellikle bizim toplumumuzsa kahvaltı tarzı yiyecekler yenir. Dolayısıyla yoğurt çok kimsenin aklına gelmez. Oruçluyken vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılayacak yoğurdu da sahur yaparken mutlaka tüketmek gerekiyor. Yoğurt mineral bakımından oldukça zengin, vücudun sıvı ihtiyacını karşılamada çok etkili bir besindir.

Hurma

Ramazanın ilk akla gelen besinlerin biride hurma şüphesiz. Hurmanın yüksek lif içeriği, potasyum, demir, kalsiyum gibi değerlerinin yüksek olması bakımından son derece sağlıklı bir besindir. Hurma midede uzun süre kalmakta olduğundan tokluk hissi vermekte, zengin potasyum minerali sayesinde de kan basıncını dengelemektedir.

Genellikle iftar sofralarımızdan eksik etmediğimiz hurmayı sahurda da alışkanlık haline getirmeliyiz. Sahurda tüketilecek 3 adet hurmanın günlük tok kalma süresini uzattığı doktorlar tarafından söylenmektedir. Kalorisi fazla olduğundan çok fazla yememekte gerekiyor.

hurma, badem

Badem, Ceviz

Badem ve cevizin besin lifi ve mineral bakımından oldukça yararlı olduğunu biliyoruz. Ramazanda kendinizi gün boyu enerjik hissetmek istiyorsanız sahurda bir kaç adet çiğ badem ve ceviz faydalı olacaktır. Aşırıya kaçmadan tüketmeli ve kavrulmuş, tuzlu olanlardan uzak durmalıyız. Hurma ile beraber bir iki badem veya ceviz hem lezzet olarak hem fayda olarak çok ideal olacaktır.

Salatalık

Salatalık yüksek su içeriği nedeniyle tercih edilmesi gereken bir besindir. Potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineral maddelerin yanında birçok vitamin içerdiğinden gün içinde sizi sizde tutacaktır. Susamamak ve zinde kalmak için bol bol salatalık yiyebilirsiniz.

Buğdaylı veya tahıllı ekmeği

Ekmek tüketmeyi bu kadar çok seven bir toplum için ekmek olmazsa olmaz. Ama ekmek tercihi sadece ramazanda değil her zaman önemli. Normal ekmek yerine tam buğday ekmeği veya tahıllı ekmekler tercih edilmeli. Tam buğday unu üretilirken, içeriğinde kepek, rüşeym ve protein gibi yüksek besin değerlerini korumaya devam ettiği için son derece faydalı. Beyaz ekmeğin içeriğindeki beyaz un, üretildiği sırada sahip olduğu tüm besin değerini kaybettiği söylenmektedir. Bu nedenle ekmek tercihimiz bu yönde olursa yorgunluk, depresyon, halsizlik gibi şikayetlerimizde azalır.

sahurda ne yenir, ekmek yemek

Süt

Sütte yoğurt gibi aynı özellikler sahip. Yoğurt yemiyorsanız protein bakımından çok zengin olan sütü tercih etmelisiniz. Özellikle çay yerine süt içilmesi oruçluyken sizi çok daha fazla dinç hissettirecektir.

ve Su

Suyu yazmaya gerek yoktu belki de ama vurgulamak ve bol bol içilmesi gerektiğini hatırlatmak adına suyu da belirtelim. Özellikle iftardan sonra sahura kadar ara ara su içmeliyiz. Sadece iftarda ve sahurda su içmek günlük su ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayabilir.

Sadece bu yazdıklarımız değildir elbette ama verilen tavsiyelere göre bu besinleri tüketmek oruç tutanların açlık çekmeden ve susamadan günlerini geçirebilmesine yardımcı olacaktır.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
En son hak din olan İslam ve İslam'ı seçen Müslümanlar…