Anasayfa » Sureler » 3 Kulhu 1 Elham

3 Kulhu 1 Elham

3 kulhu 1 elham diye bilinen dua veya sure var mıdır? varsa bu nedir? nasıl okunur? olarak sorular gelince bu yazıyı yazma gereği duyduk.

Bazen kısaltma olarak geçen “3 kulhu bi elham” aslında 3 kere ihlas suresi ve 1 kere Fatiha suresi okumaktır. Ama özellikle genç arkadaşlarımız televizyondan, internetten veya çevresinden duyduğu bu “3 kulhu 1 elham okuyalım”, “3 kulhu 1 elham oku”, “3 kulhu 1 elham duası veya suresi”, “Üç kulhuvallah bir elham” gibi tabirleri normal bir sure veya dua olarak zannediyorlar.

Doğrusu şöyledir;

3 kulhu; 3 kere ihlas suresini okumaktır, İhlas sureside “Kulhüvellahü ehad” olarak başladığı için kulhu diye kısaltılmış. İhlas suresinin okunuşu ise şöyledir;

Bismillahirrahmanirrahim.
Kul hüvellâhü ehad
Allâhüssamed
Lem yelid ve lem yûled
Ve lem yekün lehû küfüven ehad

1 elham; 1 kere Fatiha suresi okumaktır, Fatiha sureside “Elhamdülillâhi rabbil’alemin” olarak başladığı için elham diye kısaltılmış. Fatiha suresinin okunuşu ise şöyledir;

Bismillahirrahmânirrahîm.
Elhamdü lillâhi rabbil’alemin
Errahmânir’rahim
Mâliki yevmiddin
İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în
İhdinessırâtel müstakîm
Sırâtellezine en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

3 İhlas suresi ve 1 Fatiha suresi ne zaman ve neden okunur;

3 Kulhu bir Elham duasıİhlas suresini okumak Peygamber Efendimiz’e göre (S.a.v.) Kuranı Kerim’in 3’te 1’ini okumak gibidir. İhlas suresinin faziletiyle ilgili çok sayıda hadis vardır, kıymeti çok yüksektir. Bu nedenle genellikle dualardan sonra, namazlardan önce ve sonra, kabir ziyaretlerinde, sohbetlerden önce okunmaktadır. Kısaca 3 kulhu 1 elham okumanın faziletleri oldukça çoktur.

Resulullah (S.a.v.); “Canımı gücü ve kuvvetiyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, bu sûre Kur’an’ın üçte birine denktir.” (Buhari)

Resulullah (S.a.v.); “Kul hüvellahü ahad Allahü’s-samed, Kur’an’ın üçte biridir” (Buhari)

Hadislerde olduğu gibi İhlas Suresinin faziletini beyan eden bir çok rivayet bulunur. Kuranı Kerim’in 3’te 1’ini okumak gibi olduğundan 3 kere okunursa bir hatim sevabı alınmış gibi olur denilmektedir. Ama alimlerin çoğu İhlas suresini üç kere okuyanın Kuran’ı Kerim’in tamamını okuyanla eşit sevap alamayacağı hususunda görüşlerini belirtmişlerdir.


REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Namaz bir müslüman için  ibadetlerin en üstünü sayılır.  İslam'ın beş şartından…