Anasayfa » Namaz » Rüku ve Secde Nasıl Yapılır

Rüku ve Secde Nasıl Yapılır

Namazda rüku ve secde yapmak namazın farzlarındandır, yani rüku ve secde yapılmadan namaz olmaz.

Rasulullah (S.a.v.): “Rükû ve secdeleri tam yapınız! buyurdu.” (Nesei)

Rüku

Rüku; namazda kıraatten (Kuran okuduktan) sonra elleri dizlere koyarak eğilmek demektir.

Rüku nasıl yapılır

Erkeklerde rüku;

rüku nasıl yapılır, erkekler resimli

Erkekler rüku yaparken, ellerimizle parmak araları açık olarak diz kapakları kaplanır, bel yerle paralel olacak şekilde düz tutulur, bacak ile kollar gergin olur ve gözler ayak uçlarına bakar. Dizler bükülmeden dik tutulur

Bayanlarda rüku;

bayanlarda namazda rüku nasıl yapılır

Bayanlar rüku yaparken, ayaklar az açık, baş sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik, dizler ile dirsekler hafif bükük ve gözler ayak uçlarına bakar. El parmak aralarını açmazlar ve dizlerini tutmazlar, sadece ellerini dizin üzerine gelecek şekilde baldıra koyarlar.

Secde

Secde; rükudan sonra ayak, diz ve ellerimizle beraber alnımızı ve burnumuzu yere koyarak kapanmaktır.

Secde nasıl yapılır

Erkeklerde secde;

secde nasıl yapılır resimli anlatım

Erkekler secdeye inerken önce dizler, sonra eller yere konur. Başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru. Dirsekler yere değmez ve vücuda yapışık olmaz. Ayak parmakları kıbleye dönük, topuklar bitişik durur.

Bayanlarda secde;

bayanlar secde nasıl yapar

Bayanlar secde yaparken baş iki el arasında, alın ve burun yere değecek, parmaklar kıbleye doğru bakar ve el parmakları birleştirilir. Dirsekler yere değer ve vücuda yapışık olur. Ayakların üstü yere gelmiş şekilde ve her iki ayak sağa yatık şekilde durur.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “Ben biri alın, alnını gösterirken eliyle burnunu da işaret etti iki el, iki diz, iki ayakuçları olmak üzere yedi kemik üzere secde etmekle emrolundum! Namaz kılarken elbiseyi ve saçları toplamaktan da yasaklandım!”  (Buhari)

Rüku ve secde yapılışı da başta söylediğimiz gibi namazın farzları yani namazın içindeki farzları olan namazın rükunları sayılır. Aynı zamanda secde ve rükuları tam olarak, doğru yapmamızda çok önemlidir. Özellikle namazda yapılan yanlışlar yazımızda en çok yapılan hatalardan biridir.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) bir hadis i şerifte: “İnsanların hırsızlıkta en ileri olanı, kendi namazından çalan kimsedir.”


REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet; imanın ve islamın özünü teşkil…