Anasayfa » Namaz » 3 Kere Cumaya Gitmeyene Ne Olur?

3 Kere Cumaya Gitmeyene Ne Olur?

Bilindiği gibi Cuma namazı şartları yerine getiren müslümanlar erkekler için farz bir namazdır. Mazereti olmadan Cuma namazını terketmenin günahı büyüktür. Fakat çevremizden duyduğumuz 3 kere cumaya gitmemek ile ilgili “3 kere cumaya gitmeyenin cenaze namazı kılınmaz”, “3 kez cumaya gitmeyenin nikahı düşer”, “kafir olur” gibi ifadeler Kur’an’a veya sahih bir hadise mi dayanıyor, bunların hükmü nedir?

REKLAM

İlk önce şunu mutlaka hatırlatmak gerekir. Cuma namazı, farz namazlardan olup, Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz’dır. Cumanın farzı iki rekat namazdır. Hem Ayetlerde hem hadislerde Cumanın farz olduğu sabittir.

“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma suresi, 9. ayet)

“Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” (Hasisi şerif; Ebu Davûd)

Cumaya gitmemek

Farz olan bir şeyi yapmamak tabi ki günahtır ve elbet cezası vardır. Cuma namazını mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildiren hadisler vardır. Fakat şu ayrımı yapmak önemlidir; bir farzı terketmek günahtır, onu inkar ise etmek küfürdür. Yani sadece cuma namazı içine değil bir farzı inkar eden, ona inanmayan kişi için dinden çıkma olur.

Dolayısıyla bir müslüman cuma namazına inanıyor ama gitmiyorsa günah işlemektedir. Fakat 1 kez, 2 kez veya 3 kez cuma namazına gitmemek gibi nedenden dolayı kafir olmaz, nikahı düşmez.

Cuma namazını kılmayanlara, art arda cumaya gitmeyenler kafir demek dinen doğru değildir. O kişilerin de cenaze namazı kılınır. Ölen bir müslümanın cenaze namazıda farzdır çünkü.

İlgili Hadis

Bu konu ile ilgili en bilinen sahih hadis şudur;

“Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd)

Bu hadisi şerifte 3 cuma geçtiği için 3 kere cumaya gitmemek diye geçiyor. Ama devamında da yazdığı gibi kalbini mühürler, yani kişinin manevi işler yapması zorlaşır. 3 kere cumaya gelmeyen o müslüman artık başka dini gereksinimleride yapamaz, hayırdan uzaklaşır, dini hassasiyetini kaybeder.

Cumaya gitmeme sayısı arttıkça bu dini duygular da katlanarak artacaktır, arttık o müslümanın manevi yaşantısı dinin emrettiği yoldan tamamen uzaklaşacaktır.

Özetle

Kur’an da veya hadiste 3 kere cumaya gitmeyenin nihanı düşer, cenaze namazı kılınmaz, kafir olur gibi ifadeler yoktur. Sadece yukarıdaki hadiste geçen “3 Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler” ifadesi bulunur. Cuma namazının farz olduğuna inanan fakat cumaya gitmeyen müslüman günah işler; ama kafir olmaz, nikahı düşmez, öldüğü zaman da cenaze namazı kılınır.

Cuma namazı 10 rekattır ama nafile namazlarla birlikte 16 rekat namaz kılınır. Cuma namazı kılınışını öğrenmek için sayfamıza bakabilirsiniz; Cuma Namazı Kılınışı

REKLAM

Bir yorum

  1. iyi günler cuma namazına gidiyorum ama hoper lorün sesi çok yüksek ve ben okunan kuranı hutbeyi anlıyamıyorum ve çok yüksek ses olduğu için sanki namaz kılmıyorum da dayak yiyorum yada beynime demirle vuruluyormuş gibi hisediyorum onun içinde camiye gitmelk istemiyon bunun sorumluluğu ne olur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hızır Aleyhisselam Kur'an-ı Kerim'de bir peygamber olarak ismi geçmemektedir. İslam…