Anasayfa » Namaz » Geç Kalan Namazlar ve Kerahat Vakitleri

Geç Kalan Namazlar ve Kerahat Vakitleri

“Namaz dinin direğidir.” İslamın beş şartından biri, olmazsa olmazımızdır. Süreklilik gerektirdiği için uygulaması en zor, şeytanın en çok mücadele verdiği ibadetimizdir.

“En güzel namaz vaktinde kılınan namazdır.” tabi ki fakat günlük hayatımızın koşturmasıyla zaman zaman en son, en dar zamanlara bırakırız onu. Böyle zamanlarda hep şu sorular gelir aklımıza: “Acaba şu anda kılabilir miyim? Kerahat vakti girdi mi? Sünneti de kılmalı mıyım?” Bu sorular birçoğumuzun kafasını karıştıran sorulardır. Şimdi bu soruların cevaplarını şöyle özetlemeye çalışalım:

Sabah Namazıİmsak vaktinin girmesiyle başlayıp, takvimlerimizdeki “güneş” vaktine kadar ki sürede, sünneti ve farzının kılındığı en uygun, en doğru vakittir. Uyukuya yenik düşüp kılamadık; o zaman “güneş” vaktinden 40-45 dakika sonra ve “öğle” vaktine 40-45 dakika kalana kadar ki zaman sürecinde “geciken sabah namazı”mızı sünneti ve farzı ile kılabiliriz.

-Öğle Namazı: Öğle namazımızı “ikindi” vakti girene kadar sünnetleri ile birlikte kılabiliriz.

-İkindi Namazı: İkindi namazlarımızı eda edebileceğimiz en uygun,en doğru vakit “ikindi “vakti girdikten sonra başlayıp “akşam” ezanı vaktine 40-45 dakika kalana kadar ki zaman dilimidir. Bu zaman dilimi içerisinde sünneti ve farzı ile birlikte kılınır. Geciktik, kılamadık, akşam namazı yaklaştı; “akşam” vakti girene kadar sadece farzını eda edip namaz borcumuzu öderiz.

-Akşam Namazı: Akşam namazımızı “yatsı” vakti girene kadar farz ve sünneti ile birlikte kılabiliriz.

-Yatsı Namazı: En geniş zaman dilimine sahip olan namazdır. “Yatsı” vakti girdikten sonra kılmaya başlanıp, ertesi günün “imsak” vakti girene kadar kılınabilir.

Elif Girgin
Namazsitesi.com yazarı


REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Web sitemizdeki arama kriterlerine göre namaz ile ilgili en çok…