Anasayfa » Dualar » “Hasbinallah ve nimel vekil” Ne Demek?

“Hasbinallah ve nimel vekil” Ne Demek?

Bazen insan zor durumda kalınca, kızgınlık anında, sıkıntıda Allah’tan yardım dilemek amacıyla “hasbinallah” veya daha uzunu olan “Hasbinallah ve nimel vekil” zikrini söyler. Genellikle kişilerin kızgınlık ve sıkıntı anında söyledikleri Hasbinallah ne demek, bunun hükmü var mı, türkçe anlamı nedir?

REKLAM

İlk olarak şunu belirtelim, toplumunda bu zikir üç şekilde söylenebilmektedir;

“Hasbinallah”

“Hasbinallah ve nimel vekil”

“Hasbinallah ve nimel vekil nimel mevla ve nimen nasir”

Hükmü

“Hasbinallah ve nimel vekil” Kur’an da geçmektedir, Al-i İmran suresi 173. ayetinde geçer. Tam olarak doğrusu şudur;

“Ellezine kale lehumun nasu innen nase kad cemeu lekum fahşevhum fe zadehum imana, ve kalu hasbunallahu ve ni’mel vekil.

Birtakım insanlar onlara, “İnsanlar size karşı asker toplamışlar, onlardan korkun” dediler de bu, onların imanlarını arttırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” diye cevap verdiler.

Ayette de görüldüğü gibi tam doğru olanı “hasbunallahu ve ni’mel vekil.” demektir anlamıda; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” dir.

Kur’an yer alan bu dua ayrıca, Hz. İbrahim’in (a.s.) ateşe atıldığı zamandaki son sözü olduğu hadislerde geçer.

Ateşe atıldığı zaman İbrahim aleyhisselam’ın son sözü: “Allah bana yeter, o ne güzel vekildir.” demek olmuştur. (Buhari)

Dolayısıyla bu duanın hükmü hem Kur’an da geçmesiyle, hem hadislerde geçmesiyle, hem de anlamı itibariyle güzel ve okunması gereken bir duadır. Ayetin tefsirine göre Peygamber Efendimiz (sav) bu sözü, müşriklerin müslümanları korkutmak istediklerinde söylemiştir.

Hasbunallah Anlamı

Kur’an da geçen ifadesiyle tam olarak doğru olanı “Hasbinallah” değil “Hasbunallah” demektir. Ama çoğunlukla ağzımından Hasbinallah çıkabiliyor. Anlamı ise “Allah bize yeter” manasına gelir.

“Hasbunallah”

“Allah bize yeter”

Bunu söylemek ise insan olarak acizliğimizi, Allah’a olan ihtiyacımızı ifade eder. Sıkıntıya düşen, zor surumda kalan bir müslüman bu dua ile ferahlar, Allah’ın devamlı yanımızda olduğunu zikrederek kendine güven verir.

“ve nimel vekil”

“O ne güzel vekildir”

Yardımı Allah’tan istemek O’na teslimiyet ve tevekkül etmek vardır. Her türlü olumsuzluğa rağmen müslümanların imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını gösteren bir zikirdir.

Hasbinallah ve nimel vekil nimel mevla ve nimen nasir

Daha uzun olan bu dua tam olarak Kur’an geçmez. Bir zikirdir, bir duadır, anlam itibari ile çok güzeldir. Tam olarak türkçe anlamı şöyledir;

“Allah bize yeter, O ne güzel vekildir. O ne güzel vekil, ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.”

Bazı yerlerde Peygamber Efendimiz’in (sav) “hasbunallahu ve ni’mel vekil” zikrinden sonra “nimel mevla ve nimen nasir” ilave ediniz rivayeti vardır ama bununla ilgili sahih bir hadis bulamadık. Sadece tefsirlerde “hasbunallahu ve ni’mel vekil” dediğini biliyoruz.

Tabi bu dua o zaman okunmaz diye bir şey yoktur, sonuçta insan duayı istediği gibi yapar. Bu da anlam itibariyle ve bir kısmının Kur’an da geçiyor olmasıyla güzel bir duadır. Sadece bazı yerlerde geçen bu duayı 33 defa okuyunca şu olur veya 100 defa okuyunca bu olur gibi ifadeler yanlıştır, bir kaynağı yoktur.

Bu yazımızla birlikte ayrıca günlük olarak okunacak kısa dualara bakabilirsiniz; Günlük okuncak kısa dualar

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Beğenerek, imrenerek, kıskanarak bakılan şeylere nazar değebilir. Özellikle bebeklere ve…