Anasayfa » Namaz » Namazda Vesveseden Kurtulmak

Namazda Vesveseden Kurtulmak

Namazda vesvese yani; insanın aklına şüphe, aslı olmayan ihtimaller, faydasız ve kötü düşünceler gelmesidir. Bu vesvesenin kaynağı nefsimiz veya şeytandır. Genellikle de namaz kılarken böyle düşünceler insanın aklına gelebilir. Peki namazda vesveseden kurtulmak için ne yapmak gerekir?

REKLAM

Vesvese ibadetlerimize engel olmak için şeytanın oyunlarından biridir aslında. Kur’an da bir çok ayet şeytanın vesvesesine işaret eder.

“Nihayet şeytan ona vesvese verip şöyle dedi: ‘Ey Adem! Sana ebedilik ağacını ve yok olmayan bir saltanatı göstereyim mi?’ ” (Taha Suresi, 120. ayet)

“Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız.” (Kaf Suresi, 16. ayet)

En çok merak edilen sorularda; namaz kılarken bu vesveseden nasıl kurtulabiliriz, vesvese namazı bozar mı, gusül abdestini tam aldım mı, namaz abdestim var mı veya eksik mi gibi sorular olmaktadır.

Vesveseden nasıl kurtuluruz

Bu sorunun en doğru ve en güzel cevabını Kur’an ayetleri ve Peygamber Efendimiz’in (sav) hadisleri vermektedir;

“Eğer şeytandan gelen kötü bir düşünce seni dürtecek olursa, hemen Allah’a sığın. Çünkü O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Fussilet Suresi, 36. ayet)

Ayette vesvese geldiğinde yani şeytanın içimize attığı olumsuz duygular, dürtüler bıraktığın da yapılması gerekenin Allah’a sığınıp O’nun yardım ve desteğini istemek olacağı anlatılır. Başka bir çok ayet mealine göre de vesveseden kurtulmak için Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.

Hz. Aişe (ra) rivayet edildiğine göre; şüphesiz şeytan birinize gelir ve der ki: Seni kim yarattı? O da: Allah, der. Bunun üzerine şeytan: Peki Allah’ı kim yarattı? diye sorar. Biriniz bununla karşılaştığı zaman, şöyle desin:

“Allah’a ve O’nun peygamberlerine îmân ettim. Zirâ bu söz, o vesveseyi ondan giderir.” (Ahmed; hadis, 25671)

Sahabelerimizden bir tanesi; Hz. Peygamber’e (sav) namazda kendisine gelen vesveseleri şikayet ederek şöyle demiştir:

“Ey Allah’ın elçisi! Şüphesiz şeytan, benimle namazım ve kırâatımın arasına girip onları karıştırmama ve onlarda şüphe etmeme sebep oldu. Bu sebeple namazımda bana çektirmekte, namazımdan haz almamakta ve onda huşu duymamaktayım.”

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur;

“O, Hanzeb adındaki şeytandır. Namazda sana geldiğini hissettiğin zaman ondan Allah’a sığın ve sol tarafına hafifçe üç defa tükür.” (Müslim)

Vesvese namazı bozar mı?

Vesvese korkulacak birşey değil, doğru giden yolda şeytanın önümüze çıkardığı bir engeldir. Dolayısıyla vesvese gelen biri doğru bir eylem yapıyordur ve vesvesenin gelmeside onda imanın bulunduğuna delildir. Vesveseler namaza zarar vermez. Namaz kılıp ibadet ettikçe kötü düşünceler aklımızdan eksik olmaz, çünkü şeytanın işi bu.

“Ya Rasulallah, vesveseye müptelayım.” diye soran bir sahabemize Efendimiz’in (sav) cevabı;

“Endişe edilecek bir şey yok; o mahz-ı imandır, imanın ta kendisidir.” (Müslim)

İbadetlerimizi tam olarak yaptığımıza inanıyorsak sonrasında Allah’a teslim olmak gerekiyor. Acaba şu eksik miydi, şöyle oldu mu diye aklımıza sorular geliyorsa vesveseden kurtulamayız. Namazda vesveseden kurtulmak için okuduğumuz sure ve duaların anlamlarını bilmekte çok önemlidir.

REKLAM

Bir yorum

  1. Metin Demirağ

    Selamün aleyküm
    Öncelikle bu güzel siteyi yapandan Allah razı olsun
    Namaza yeni başlamış biri olarak şu soruyu yöneteceğim
    Namaz esnasında bazen okunacak ayetlerin yerini karıştırıyorum örneğin Fatiha okunması gereken yerde tayyihat a başlıyorum bunu fark edip düzeltiyorum namazım bozulurmu ve yanlış okuduğum zaman ne yapmam gerekiyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bir işe başlarken ilk önce besmele çeker, besmelenin arkasından da…