Anasayfa » Namaz » Sünnet Namazlarının Önemi

Sünnet Namazlarının Önemi

Bilindiği gibi namazlar, farz namazlar, sünnet namazlar ve nafile namazlar olarak gösterilmektedir. Günde 5 vakit kıldığımız namazların içinde hem farz namazlar, hem de sünnet namazlar bulunuyor. Toplam 40 rekat namazın 17 rekatı farz, 20 rekatı sünnet ve 3 rekatı da vacip olan vitr namazıdır. Bu yazımızda sünnet namazlarının fazileti ve öneminden bahsedeceğiz.

REKLAM

Sünnet nedir?

Sünnet, Peygamber Efendimiz’in (S.a.v.) devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği şeydir.

“Allah’ın kitabına, Peygamberin sünnetine sarılırsanız hiç sapıtmazsınız.” (Hakim)

Sünnet namazları

Farz namazlardan önce veya sonra sünnet namazları kılınır. Bu namazları Peygamber Efendimiz’in (S.a.v.) mazereti olmaksızın hiç terketmemiştir. Bir hadisi şerifinde de şöyle buyurmuştur;

“Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın.” (Buhari)

Peygamber Efendimiz’in (S.a.v.) farz namazlardan önce ve sonra kılınan sünnet namazları devamlı kılmaya gayret eder, bunları ümmetinin de kılmasını tavsiye eder ve bu namazları kılanlara cennette bir köşk verileceğini söylerdi.

“Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rekat namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar” veya “Ona cennette bir köşk yapılır.” (Müslim)

Farzlardan önce ve sonra kılınan sünnet namazları kılmak zorunlu değildir. Efendimiz’in (S.a.v.) “kılmak isteyene” sözü de bunu göstermektedir. Ama bu sünnet namazlarını kılmak suretiyle sevap kazanırlar. Sünnet namazlarının fazileti çok fazladır. Yani kılmayana cezası yoktur, kılana sevabı çoktur.

İbni Ömer (ra) şöyle demiştir; Ben Resûlullah (sav) ile birlikte öğle namazından önce iki rekat, öğle namazından sonra iki rekat, cumadan sonra iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat ve yatsı namazından sonra da iki rekat namaz kıldım. (Buhari)

Sünnet namazlarının evde kılınması

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) sünnet namazlarının evlerde kılınmasını tavsiye ederdi. Kendisi de sabah, akşam ve yatsı namazlarının sünnetlerini evinde kılardı.

“Ey insanlar! Evlerinizde namaz kılınız; zira farz namazlar dışında insanın kıldığı en makbul namaz, evinde kıldığı namazdır” (Buharî, Ezan)

sünnet namazlarının fazileti, önemi

Sünnet namazları rekatları

5 vakit namazda toplam 20 rekat sünnet namazı, 17 rekat farz namazı ve 3 rekat da vacip olan vitr namazı bulunur. Bazı vakitlerde farzdan önce, bazılarında farzdan sonra, bazılarında ise hem önce hemde sonra sünnet namazı kılınır.

Sabah Namazı

– 2 Rekat sünnet,
– 2 Rekat farz. 

Öğle Namazı

– 4 Rekat ilk sünnet, 
– 4 Rekat farz,
– 2 Rekat son sünet. 

İkindi Namazı

– 4 Rekat sünnet,
– 4 Rekat farz. 

Akşam Namazı

– 3 Rekat farz, 
– 2 Rekat sünnet. 

Yatsı Namazı

– 4 Rekat ilk sünnet, 
– 4 Rekat farz, 
– 2 Rekat son sünnet,
– 3 Rekat vitr.

Sünnet namazlarının kılınışı için sayfamıza bakabilirsiniz: Namaz nasıl kılınır


REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
O, cennetle müjdelenen on kadından biri.O, Hz. İsmail gibi adak…